08:18 / 21.02.2022.

Autor: Martina Validžić/HRT

Što novinari kažu o organizaciji ZOI-ja?

Što novinari kažu o organizaciji ZOI-ja?

Što novinari kažu o organizaciji ZOI-ja?

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nakon 16 dana uzbudljivih nadmetanja, u nedjelju je održana svečana ceremonija zatvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Naša novinarka Martina Validžić intervjuirala je novinare kako bi saznala njihove dojmove o Igrama.

Krešimir Gotlin, novinar Hrvatskoga radija, rekao je da su mu Igre u Pekingu desete.

- Nakon 20 dana potpuno smo zarasli, ali to je dobro na radnim temperaturama.

Komentator slovenske televizije i bivši skijaš Matjaž Vrhovnik, rekao je da su vrhunski napravljeni svi objekti.

- Mislim da je ovdje jako sterilno i čisto, nema šanse razboljeti se, rekao je.

Mario Nicoliello radi za talijansku televiziju, radio i web stranicu.

- Najbolji dio za mene bila je atmosfera u medijskom centru. Bio sam na trima Olimpijskim igrama, ali nisu imali ovakav medijski centar, rekao je.

Dennis Schlueter radi za njemački Bild i kaže da su situaciju s COVID-19 jako dobro držali pod kontrolom.

- Nije bilo puno zaraženih. Iz ove točke gledišta, mislim da su sve odradili najbolje što su mogli, dodao je.

Iranka Zoreh Abdollahkhani predstavljala je norveško sveučilište i radila istraživanje za svoj diplomski rad na temu sporta i ravnopravnosti spolova.

- Najbolje mi je bilo što sam imala priliku upoznati sve jake žene, razgovarati s njima, inspirirati se njima, rekla je.

Bilo je i nekih paradoksalnih situacija, dodaje Vrhovnik, objašnjavajući da ih je vozač svaki dan vozio u Peking pet dana istim putem, onda se šesti dan izgubio.

- Ima nekih besmislica, naprimjer, nismo smjeli hodati od dvorane za hokej do dvorane za curling koje su udaljene samo 30 metara jedna od druge, već smo morali ići autobusom, rekao je Nicoliello.

- Nismo smjeli ni preko ceste, dodao je Gotlin.

- Nisu svi sretni s Olimpijskim igrama u Kini. Smatraju da ima boljih drugih zemalja za Igre, rekao je Schlueter.

- Pitanja koja se postavljaju sportašima su drugačija od onih koja se postavljaju sportašicama. Za žene su to obično pitanja o njihovim osjećajima, dok se muškarce ispituje o njihovoj snazi i strategiji, rekla je Abdollahkhani.

Za hranu kažu da je bila užasna.

- Morate se naviknuti na tu hranu, rekao je Schlueter.

- Radije bih jela drukčiju hranu. Restoran ovdje nije bio moje omiljeno mjesto, dodala je rekla je Abdollahkhani.

Zatvaranje Igara je posebno važan trenutak za talijanske novinare jer službeno počinje avantura Zimskih olimpijskih igara u Milano Cortini 2026.

- Mislim da će ondje započeti nova ideja zimskih olimpijskih igara, novi format. U Milanu Cortini bit će po prvi puta puno borilišta raštrkanih diljem zemlje. Čak i u istom sportu, bit će dva različita borilišta. U alpskom skijanju za muškarce će borilište biti u Bormiu, a za žene u Cortini. Bit će to veliki izazov, ne samo za sportaše i novinare, već i publiku koja želi vidjeti oboje, rekao je Nicoliello.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!