16:17 / 26.07.2021.

Autor: Martina Validžić/V.M./HRT

Martina u Japanu: U odnosu na domaćine, mi smo pravi hahari!

Naša reporteka u vrtu Hamarikyu

Naša reporteka u vrtu Hamarikyu

Foto: HTV / HRT

Novinarske ekipe, koje prate atmosferu oko Olimpijskih igara, svakodnevno izvlače lokacije na koje će ih organizatori odvesti – svojevrsna je to medijska lutrija.

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

- Opet sam dobila na medijskoj lutriji, danas nas vode u vrt Hamarikyu i u Metropolitan Edo muzej, možda ne bi bilo loše i da uplatim Loto dok sam u Tokiju, poručila je naša reporterka Martina Validžić.


Domaćini su, očekivano, pedantni i precizni, ponizni i tihi, pa čak i pretjerano bojažljivi. U odnosnu na njih, mi smo pravi "hahari", ustvrdila je naša reporterka koja se družila s kolegicom s talijanske televizije RAI Manuelom Colobritom.


- Još nisam bila u gradu, samo sam se vozila taksijem jer sam morala otići do nekih hotela budući da sam zadužena za smještaj kolega. Naša ekipa broji 250 članova. Primijetila sam da moji kolege imaju problema s hotelskim doručkom, komentirala je Manuela.


Taj problem s Talijanima dijeli i HRT-ova ekipa.

Hotelski doručak

Hotelski doručak

Foto: HTV / HRT

Vrt Hamarikyu, koji se nalazi u centru Tokija, usred betonske džungle nebodera, u doslovnom prijevodu znači Kraljevski vrt uz more.


- Tu su se prije 300 godina odmarali i zabavljali šoguni, vrhovni vojskovođe samuraja. To je jedan od mnogih vrtova u Tokiju, ali odlučili smo se doći upravo ovdje jer na najbolji način prikazuje zašto Japanci toliko štuju zelenilo, napominje naša Martina.


Posebna su atrakcija tradicionalna vjetrena zvona – simbol ljeta u Japanu.


- Instalaciju su napravili vrtlari i osoblje ovog vrta kako bi se pomolili za kraj pandemije, zato jer od drevnih vremena Japanci smatraju da su zaštićeni kad čuju zvuk ovih zvona, objašnjava koordinatorica tura za novinare Mariko Hirata.

Metropolitan Edo muzej prvi je povijesni muzej izgrađen u Tokiju i prikazuje replike nekadašnjih kuća u Tokiju koji se prvotno zvao Edo. Godišnje ga obiđe milijun posjetitelja.


- Kada krenete u drugi dio muzeja posvećen Tokiju 20. stoljeća, vidjet ćete modreni Japan. Imali smo puno prirodnih katastrofa, ali smo se nekako od njih oporavili. Mnoge japanske građevine napravljene su tako da ne budu krute, već fleksibilne jer ne možemo izbjeći potrese, istaknula je koordinatorica tura za novinare Mariko Hirata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!