Završene Igre u Pekingu! Olimpijska zastava predana Italiji

20.02.2022.

12:31

Autor: Sport/HRT

Zatvorene Igre u Pekingu

Zatvorene Igre u Pekingu

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Nakon 16 dana uzbudljivih nadmetanja, na stadionu "Ptičje gnijezdo" održana je svečana ceremonija zatvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Hrvatsku zastavu na zatvaranju, u zajedničkom defileu sportaša, nosila je 17-godišnja skijaška trkačica Tena Hadžić.

Podijeljene su i medalje u skijaškom trčanju slobodnim stilom na 30 kilometara, a u ženskoj konkurenciji pobijedila je Norvežanka Therese Johaug. U muškoj konkurenciji, na ukupno 28.4 kilometara (staza je bila skraćena zbog loših vremenskih uvjeta sa 50 kilometara) pobijedio je Rus Aleksandar Bolšunov.

Dodijela medalja na ZOI

Dodijela medalja na ZOI

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Glavna tema koja se provlačila kroz svečanost zatvaranja bila je sreća i veselje i to je slika koju su domaćin Igara i glavni redatelj Zhang Yimou željeli poslati svijetu. Dosta elemenata s otvaranja, poput divovske pahuljice, bili su prisutni i na zatvaranju, a središnji dio svečanosti je bio defile sportaša i sportašica svih zemalja sudionica ovih Olimpijskih igara.

- Svečanost zatvaranja bit će usmjerena više na olimpijce i olimpijke nego na spektakularne izvedbe. Olimpijske igre su tu zbog sportaša i želim da se oni osjećaju sretno tijekom svečanosti. Želim da sve bude jedna velika zabava i da se na jednome mjestu, na stadionu, cijeli svijet veseli, rekao je Zhang Yimou, glavni redatelj ceremonije zatvaranja, uoči samog početka.

Na kraju svečanosti olimpijska zastava je spuštena i predana Italiji, domaćinu sljedećih Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, a službeno je kraj Igara proglasio predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach. Sljedeće Zimske olimpijske igre će se održati od 6. do 22. veljače 2026. godine u talijanskim gradovima Milanu i Cortini d'Ampezzo.

- Vi sportaši ne samo da ste se međusobno poštivali nego ste se i podržavali, čak ste se i zagrlili iako su vaše zemlje možda u sukobu, Prevladali ste podjele i pokazali da smo u ovoj zajednici svi jednaki bez obzira kako izgledali, otkud dolazili i u što vjerovali. Ova ujedinjujuća snaga olimpijskog duha jača je do sila koje nas pokušavaju podijeliti. To snaga daje snagu miru. Neka politički lideri budu inspirirani vašom porukom solidarnosti i mira, rekao je na kraju predsjednik MOO-a a nakon njegovog govora ugašen je olimpijski plamen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!