Španjolska klizačica pozitivna na doping

22.02.2022.

15:27

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Laura Barquero

Laura Barquero

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Španjolska umjetnička klizačica Laura Barquero bila je pozitivna na zabranjenu tvar tijekom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

Njezin nalaz bio je pozitivan na metabolit clostebol, koji se nalazi na zabranjenom popisu Svjetske antidopinške agencije. Uzorak je uzet pod nadzorom Međunarodnog olimpijskog odbora u sklopu antidopinške kontrole na natjecanju 18. veljače tijekom kratkog programa klizanja parova.

- Sportašica je obaviještena o slučaju. Ona ima pravo zatražiti analizu B-uzorka, navodi ITA u priopćenju, dodajući da će slučaj biti proslijeđen Odjelu za borbu protiv dopinga pri Sudu za sportsku arbitražu.

Dvadesetgodišnja Barquero i njezin partner Marco Zandron završili su na 11. mjestu u kratkom programu klizanja sporstkih parova.

Najpoznatija dopinška priča na Igrama odnosila se na 15-godišnju rusku reprezentativku u umjetničkom klizanju, dobitnicu zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji Kamilu Valijevu kojoj je dopušteno natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji nakon što su se pojavile vijesti o pozitivnom dopinškom testu na njezinom državnom prvenstvu u prosincu.

Ukrajinska bobistica Lidija Hunko, iranski alpski skijaš Hossein Saveh-Shemshaki i ukrajinska skijašica Valentina Kaminska bili su također pozitivni na zabranjene supstancije tijekom Igara u Pekingu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!