IPC razgovarao s ruskim i ukrajinskim savezima

23.02.2022.

18:46

Autor: K.L./Hina

Ilustracija - osoblje u Pekingu

Ilustracija - osoblje u Pekingu

Foto: Tyrone Siu / REUTERS

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) priopćio je da je "u dijalogu" s ukrajinskim i ruskim paraolimpijskim odborom usred tekuće političke krize u regiji.

Nakon što su završile Olimpijske igre, u Pekingu se od 4. do 13. ožujka održavaju i Zimske paraolimpijske igre.

Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priznao neovisnost proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, što je izazvalo osudu Zapada i potaknulo strah od vojnog sukoba u regiji.

- Kao politički neutralna organizacija, fokus IPC-a ostaje na predstojećim Igrama. Olimpijsko primirje pokazuje važnost Olimpijskih i Paraolimpijskih igara za okupljanje svijeta u mirnom nadmetanju, pružajući nadu za bolju budućnost, navodi se u priopćenju koje je objavio BBC.

IPC je pozvao nacije da poštuju olimpijsko primirje tijekom Igara. Olimpijsko primirje je prvobitno uspostavljeno 776. godine prije Krista kako bi se omogućio siguran prolaz sportašima i gledateljima na i s Igara te kako bi se osiguralo da grad domaćin Elis nije napadnut.

Koncept je obnovio Međunarodni olimpijski odbor (MOO) 1992. godine, a oživjeli ga Ujedinjeni narodi godinu dana kasnije. MOO je potaknuo sve zemlje sudionice da podrže vrijednosti primirja u modernim igrama. Primirja se treba  pridržavati sedam dana prije početka Igara, do sedam dana nakon završetka.

Rusija na zimske POI u Pekingu dolazi sa delegacijom od 190 članova, među kojima su 72 sportaša. Na zimskim POI sudjelovat će i Hrvatska sa četiri sportaša. Hrvatske boje u Pekingu branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!