09:45 / 12.08.2021.

Autor: Martina Validžić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/IMS/DD.

Izvještavanje iz Tokija: stvari koje niste vidjeli na televiziji

Kako žive novinari HTV-a na Olimpijskim igrama?

Kako žive novinari HTV-a na Olimpijskim igrama?

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

HTV-ova novinarka Martina Validžić prošla je kroz IBC (International Broadcast Center) - Međunarodni medijski centar Olimpijskih igara u Tokiju i pokazala sve što im je u njemu bilo na raspolaganju za vrijeme višetjednog boravka. No, otkrila je i kako je sve zapravo izgledalo iza kulisa i što su sve TV ekipe morale činiti u pandemijskim uvjetima kako bi do vas došle sve relevantne informacije iz Tokija.

Kako novinari žive u Tokiju dok im traje dvotjedna izolacija? HRT-ov centar u IBC-u njihova je baza, tokijski dom. Montaže, komentatorske kabine, režija, tehnika, novinari, svi su tamo gdje provode po 10-12 sati dnevno. Čeljad u tijesnoj kući nije bila bijesna, ocjenjuje naša Martina.

Prvi susjedi HTV-ovcima su bili kolege s RTS-a, a bili su ondje i Cipar, Španjolska, Slovenija. Tu su bili Islanđani, ali i naša ekipa s Hrvatskog radija. IBC, International Broadcast Center, spojen je s još jednom zgradom, Media Press Centrom, koji se prostirao na 266 tisuća četvornih metara. Svakodnevno je ondje cirkuliralo 15 tisuća ljudi iz medija, što novinara, što tehničkog osoblja.

- Moram priznati, ovo su mi pete olimpijske igre i mislim da je najteže za raditi. Nama je 14 kolega bilo ostavljeno u karanteni nakon četiri dana otkad su došli ovdje, jer se ispostavilo da je jedan putnik u avionu koji je letio s njima bio Covid pozitivan! Nepoznata osoba, nije iz naše grupe, jer ovdje su svi cijepljeni i svi su bili negativni na dan testiranja, opisuje svoje dojmove Predrag Milinković s RTS-a.

- Radili smo u zaista teškim uvjetima, jako malo nas je ostalo. Pored toga stres nam je bio što na borilištima ne možete više uzimati normalno izjave sportaša, uvijek dan ranije morate aplicirati, što onda oni odobre ili ne odobre. Ispostavi se da nam, poslije naše žalbe, odobre da odemo tamo, uzmemo izjavu u VIP zoni i samo je naša kamera prisutna. Mislim da će, ako će se ovako raditi olimpijske igre u budućnosti, to napraviti više štete, dodao je.

- Moji dani su ovdje dugački, od osam ujutro, pola devet, pa do ponoći, slično kao i na prijašnjim olimpijadama. Moram reći da je ovdje nešto tužnije nego što je inače bilo, sve djeluje nekako hladno, prazno, nemaš osjećaja niti tu u IBC-u da si na Olimpijskim igrama. Nema nikakvih identifikacija Olimpijskih igra, tako da mi se čini malo bez veze, iskren je bio kolega Milan Jovanović s RTV SLO.

Budući da je u prva dva tjedna dolaska jedina dozvoljena ruta kretanja bila hotel-medijski centar-sportska borilišta, organizatori su pazili da ništa ne nedostaje. Nije baš u skladu sa sportskim načinom života, ali pušionica je bila jedno od frekventnijih mjesta.

Poznato je da su Japanci strastveni pušači, no u Japanu ne smijete zapaliti cigaretu nigdje na otvorenom prostoru, osim na dozvoljenim mjestima. Tako su bili osigurani i prostori za pušenje. Po jednoj pepeljari smije biti samo jedna osoba, ali pravila su se kršila.

- Za jednu tako čistu zemlju, čist narod, ovdje ima vrlo malo kanti za otpatke. To je zato što oni nose otpad sa sobom i recikliraju ga kod kuće, objašnjava Martina Validžić.

- Voda i sokovi mogu se kupiti na automatima za desetak kuna, a kava je možda i najskuplja, oko 25 kuna. Najbolja fora su sendviči s maslacom i pekmezom. To ne znam kad sam zadnji put vidjela!, priča naša reporterka.

- Zasad imamo sve, ali jedva čekam da mi završi dvotjedna izolacija da mogu izaći, pojesti finu večeru u nekom restoranu prije povratka kući. Inače, mislim da su sve ostalo napravili najbolje moguće, kaže Maria Gretzer, bivša švedska olimpijka u konjičkom sportu, koja se iz Tokija javljala kao stručna komentatorica za Radio Sweden.

- Vrlo brzo potrošite odjeću jer ste stalno u akciji, stalno se znojite, pa imaju organiziranu i praonicu. Velika torba 24 dolara, mala torba 16, jedan je od detalja koji ističe naša Martina.

Mogli su birati, kaže, između japanskog, kineskog i indijskog restorana gdje se cijena ručka kreće oko 70 kuna. 

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!