09:09 / 12.02.2022.

Autor: I.L./HRT/Hina

Američki trener optužen za seksualno uznemiravanje

Lindsey Jacobellis, Michela Moioli

Lindsey Jacobellis, Michela Moioli

Foto: Dylan Martinez / REUTERS

Trenera američke ekipe u snowboardingu Petera Foleya, koji je sada na ZOI-ju u Pekingu, jedna bivša snowboarderica Callan Chythlook-Sifsof optužila je na Instagramu za seksualno uznemiravanje i nedolično ponašanje.

Snowboarderica koja će 14. veljače navršiti 33 godine objavila je da "Peter Foley već više od deset godina fotografira sportašice" i da im dobacuje komentare seksualne prirode.


- Ne mogu više gledati ZOI, a da to ne kažem javno, napisala je Chythlook-Sifsof na Instagramu.

Američki olimpijski odbor nije komentirao ove optužbe.


- Ozbiljno shvaćamo ove optužbe i trenutačno provodimo istragu, objavio je pak Američki skijaški i snowboarding savez.

Peter Foley je pak u subotu dobio potporu osvajača zlatne medalje u premijernom izdanju discipline cross za mješovite ekipe.


Nakon pobjede 40-godišnji Nick Baumgartner je rekao da mu je Foley "kao otac".


Lindsey Jacobellis, koja je s njim osvojila zlatnu medalju, osudila je trenutak u kojem su izrečene optužbe.


- Kada imate takvo što u trenutku kada se pokušavate koncentrirati, to remeti energiju ekipe. U mojih 20 godina karijere o njemu mogu reći samo dobro i on mi je uvijek bio potpora kada je trebalo, dodala je 36-godišnja Jacobellis, dvostruka olimpijska pobjednica iz Pekinga (individualno i ekipno).


Osim optužbi protiv Foleya, Chythlook-Sifsof je optužila i jednog snowboardera koji je u Kini, Hagena Kearneya, da joj je uputio rasističke komentare.


- Drugi sportaši ponašali su se rasistički i mizogino i aktivno sudjelovali u bizarnoj dinamici koju je Peter Foley stvorio, a koja je rezultirala seksualnim nasiljem nad sportašicama i članovima tima, rekla je Callan Chythlook-Sifsof koja je bila dio američke ekipe u snowboardingu na ZOI-ju u Vancouveru 2010., kada je eliminirana u kvalifikacijama. 


Peter Foley trenira američku ekipu u snowboardingu od 1994.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!