Hrvatski paraolimpijci spremni za nastupe

05.03.2022.

10:04

Autor: K.L./HRT/Hina

Logo u Pekingu

Logo u Pekingu

Foto: Soe Zeya Tun / REUTERS

Nakon dramatičnog uvoda koji je kulminirao izbacivanjem Rusije i Bjelorusije, te službenog otvaranja Paraolimpijskih igara u Pekingu, napokon kreću i natjecanja, a hrvatski paraskijaši su odradili treninge u Yanqinq nacionalnom skijaškom centru.

- Zadovoljan sam treningom, staza je odlična, malo smeta vjetar, ali uvjeti su odlični, kazao je Damir Mizdrak, koji se natječe u konkurenciji slijepih i slabovidnih.

- Snijeg je potpuno umjetan, staza je dosta tvrda i nabijena, ali ima dobar grip. Skija dobro ide, treba ići agresivno, a staza je vrlo brza, pojasnio je Mizdrak kojeg očekuju nastupi u slalomu i veleslalomu.

Mizdraku je kao petogodišnjaku dijagnosticirana za sada neizlječiva bolest oštećenja očnog živca, međutim nije dozvolio da ga invaliditet ograničava u bavljenju sportom.

Izabrao je skijanje, a za njega su ovo treće paraolimpijske igre nakon što je nastupio u Sočiju i Pjongčangu. Do sada mu je najbolji rezultat deveto mjesto u slalomu prije četiri godine u Južnoj Koreji.

- Organizacijski igre su odlične, sve je jako dobro napravljeno i ugodno se osjećamo. Što god trebamo domaćini nam naprave, imam samo pohvale za smještaj, selo i organizaciju, istaknuo je 31-godišnji Mizdrak.

Premda je skijanje opasan sport, posebno za slabovidne osobe zbog specifičnog odnosa s vodičem, Mizdrak nije dvojio oko izbora sporta.

- Malo je sportova koji se mogu usporediti s uzbuđenjima i adrenalinom koje donosi skijanje. Slučajno sam počeo, ali se nisam slučajno nastavio baviti ovim sportom, dodao je.

Mizdrak skija s vodičem s kojim je povezan bluetooth uređajem i na taj način on djeluje kao njegove "oči na stazi". Posljednje tri godine s Damirom je na stazi Marija Coch.

- Dobro smo radili, podloga je odlična, tvrda, baš kako treba biti. Trening je bio dobar. Jedva čekamo početak natjecanja i utrke, kazala je Marija te otkrila način na koji surađuju na stazi.

- Povezani smo preko bluetootha koji nam je na kacigama. Ja skijam ispred njega i proslijeđujem mu sve detalje i informacije koje su mu potrebne. Ovo nam je treća sezona koliko surađujemo, dodala je.

Hrvatske boje u paraskijanju na ZPOI u Pekingu branit će i 17-godišnja Lucija Smetiško u konkurenciji stojećih.

Za učenicu trećeg razreda 13. gimnazije ovo su prve paraolimpijske igre, a debi na velikim natjecanjima imala je u siječnju na Svjetskom prvenstvu u paraskijanju u norveškom Lillehammeru gdje je mlada Zagrepčanka osvojila deveto mjesto u slalomu, dok je u veleslalomu bila deseta.

- Snijeg je malo drugačiji međutim, već sam se naviknula. Trening je bio odličan, tek malo smeta vjetar, kazala je.

Smetiško je istaknula kako je oduševljena organizacijom, smještajem, uvjetima..

- Stvarno je sve super. Imamo sve što nam je potrebno, smješteni smo u selu u podnožju staze pa možemo direktno žičarom na stazu. Treninzi su super organizirani, oduševljena sam, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!