07:43 / 12.02.2022.

Autor: I.L./HRT/Hina

Baumgartner i Jacobellis ušli u povijest

Lindsey Jacobellis, Nick Baumgartner

Lindsey Jacobellis, Nick Baumgartner

Foto: Mike Blake / REUTERS

Američki snowboarderi Lindsey Jacobellis i Nick Baumgartner upisali su se u povijest nakon što su osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu u premijernom izdanju discipline cross za mješovite ekipe.

Osim što su ušli u povijesti kao prvi pobjednici ove discipline, Jacobellis ima 36, ​​a Baumgartner 40 godina, što njihovu pobjedu još značajnijom. S ukupno 76 godina bili su uvjerljivo najstariji par u natjecanju.


- Nemojte nikada računati na starce, rekla je ushićena Amerikanka novinarima nakon finala.


Za 36-godišnju Jacobellis ovo je drugo olimpijsko zlato nakon što je prije tri dana pobijedila u pojedinačnoj konkurenciji crossa. Ona je sada najstarija Amerikanka koja je osvojila dvije zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama.

Cross za mješovite ekipe

Cross za mješovite ekipe

Foto: Mike Blake / REUTERS

Jacobellis je prije 16 godina na ZOI u Torinu u dramatičnom raspletu osvojila "samo" srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Tada 20-godišnja Amerikanka bila je razočarana, jer je na posljednjem skoku izgubila kontrolu i ostala bez naslova olimpijske pobjednice. Čak 16 godina kasnije osvojila je dva zlata.


- Definitivno smo prošli puno toga, vidjeli smo uspone i padove i borbe jedni drugih, Mislim da smo danas bili sjajni, dodala je.


Drugo mjesto osvojili su Talijani Omar Visintin i Michela Moioli, dok su broncu osvojili Kanađani Eliot Grondin i Meryeta Odine.


- Gledao sam te ljude kako se utrkuju otkako sam se rodio. Nick je 20 godina stariji od mene. Već sama činjenica da sam mogao sudjelovati u velikom finalu s tim dečkima... To je suludo, kazao je Kanađanin Grondin.


Na uvjete natjecanja utjecao je snijeg koji je pao u subotu, Baumgartner je istaknuo kako je iskoristio godine iskustva u svoju korist: - Prisjetio sam se svojih starih X Games dana i skakao sam što jače mogu na svakom skoku kako bih pokušao doskočiti i iskoristiti gaz kada je to moguće.


FINALE


1. Nick Baumgartner/Lindsey Jacobellis (SAD)

2. Omar Visintin/Michela Moioli (Ita)

3. Eliot Grondin/Meryeta Odine (Kan)

4. Lorenzo Sommariva/Caterina Carpano (Ita)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!