Obitelj Aigner u Pekingu osvojila devet medalja!

14.03.2022.

08:17

Autor: HRT/Hina

Johannes Aigner

Johannes Aigner

Foto: Aly Song / REUTERS

 Za austrijsku obitelj Aigner s pravom se može reći da je sportska. Naime, čak šest članova je sudjelovalo na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu, a kući se vaćaju s devet medalja.

Johannes (16) i njegova sestra blizanka Barbara, te tri godine starija Veronika se natječu u konkurenciji slijepih i slabovidnih, sestra Elisabeth (23) je Veronikina vodičica, dok su u austrijskom timu i roditelji Christian, te Petra.


Jedini član obitelji koji nije stigao u Peking je kćer Irmgard koja je ostala na obiteljskom imanju u Gloggnitzu, gradiću udaljenom sat vremena vožnje od Beča.


Austrija je na ZPOI u Pekingu osvojila 13 medalja, pri čemu čak devet Aignerovi.


Johannes Aigner je nastupio u pet skijaških disciplina u konkurenciji slijepih i slabovidnih i u svih pet je osvojio medalje - slavio je u spustu i superveleslalomu, srebro je osvojio u superkombinaciji i slalomu, a broncu u super-G.


Veronika, koju je pratila sestra Elisabeth, je pobijedila u slalomu i veleslalomu, dok je Barbara osvojila srebro (slalom) i broncu (veleslalom).

- Osjećam se sjajno, sretna sam jer smo sestre i ja bile zajedno na postolju. To je ludo, kazala je Veronika koja je u veljači prošle godine teško ozlijedila oba koljena na treningu spusta, dok je u studenom prošle godine imala prometnu nesreću zbog koje je morala preskočiti Svjetsko prvenstvo u para skijanju.


- Plakala sam na ceremoniji dodjele medalja, svi smo plakali, dodala je Elisabeth.


I dok Elisabeth i Veronika skijaju zajedno, Barbarina vodičica je Klara Sykora, kćer poznatog austrijskog skijaša Thomasa Sykore, koji je 1998. osvojio olimpijsku broncu u slalomu u Naganu.


- S Barbarom skijam već četiri godine, tako da se i ja osjećam dijelom obitelji Aigner. Nevjerojatno je što su postigli, dodala je.


Zanimljivo, Veronika i Elisabeth kao vodič, su prvi uspjeh u karijeri ostvarile u siječnju 2019. na utrci Svjetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu. Osvojile su zlato u dvije slalomske utrke, ali nisu mogle nastupiti na Svjetskom prvenstvu u paraalpskom skijanju 2019., koje je održano tjedan nakon toga jer je tada 15-godišnja Veronika bila premlada za kvalifikacije.


Osim skijanja, obitelj ima strast i prema konjima. Aigneri drže nekoliko konja na svojoj farmi i idu zajedno na jahanje.


- Ponekad se svađamo, ali i to je dio obitelji. Ponekad je smiješno, a ponekad ludo, rekla je Veronika. Međutim, kada je važno cijela obitelj Aigner ostaje na okupu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!