Odluka o Đokoviću u nedjelju, pritvoren je na tajnoj lokaciji

14.01.2022.

22:24

Autor: M.Š./HRT

Novak Đoković na Melbourne Parku, 13.1.2022.

Novak Đoković na Melbourne Parku, 13.1.2022.

Foto: Loren Elliott/File Photo / REUTERS

Još uvijek se ne zna što će biti s Novakom Đokovićem. U petak ujutro odbijena mu je viza. Održano je ročište na Saveznom sudu na kojem je odlučeno da će saslušanje biti u nedjelju u 9.30 po lokalnom, odnosno u 23.30 u subotu po srednjoeuropskom vremenu. Teniski broj 1 pritvoren je na tajnoj lokaciji, "kako bi se osigurala sigurnost i izbjegao medijski cirkus". Australske naslovnice poslale su žestoke poruke prema Đokoviću.

Galerija
Novinari pokušavaju fotografirati Novaka Đokovića, Foto: Loren Elliott/REUTERS
Naslovnice australskih medija, 15.1.2022., Foto: Naslovnice/Fotomontaža HRTNovinari pokušavaju fotografirati Novaka Đokovića, Foto: Loren Elliott/REUTERSAustralski novinari pred uredima Đokovićevog pravnog tima, Foto: Loren Elliott/REUTERSNovak Đoković, Foto: AAP Image/Diego Fedele/REUTERSAustralski novinari pred uredima Đokovićevog pravnog tima, Foto: Loren Elliott/REUTERSNovak Đoković na Melbourne Parku, 13.1.2022. , Foto: Loren Elliott/File Photo/REUTERS

Rasplet u nedjelju

Nakon odluke ministra za imigraciju Alexa Hawkea da se Đokoviću ukine viza, on se nada da bi Savezni sud mogao presuditi u njegovu korist i omogućiti mu nastup na Australian Openu. 

Obavio je razgovor s imigracijskim vlastima u subotu rano ujutro po lokalnom vremenu, a nakon toga su odvjetnički timovi Novaka Đokovića te pravnici državne Victoria na Saveznom sudu pred novim sucem Davidom O'Callaghanom, na ročištu raspravljali o proceduri.

Odvjetnički tim Novaka Đokovića zatražio je više sudaca na sutrašnjem saslušanju, a odvjetnik države Victoria s time se nije složio.

Još nije poznato kakva će biti odluka po tom pitanju. 

Zna se da će saslušanje biti u subotu od 23.30 po srednjoeuropskom, odnosno u 9.30 u nedjelju po lokalnom vremenu. 

U ponedjeljak ili teniski teren ili pokretanje procesa deportacije

CNN
javlja da je Đoković zadržan od strane australskih vlasti. Bit će pritvoren na tajnoj lokaciji do saslušanja.

Tako je dogovoreno u petak, kako bi se osigurala sigurnost teniskog broja 1 i spriječio "medijski cirkus". 

Ne pobijedi li u ovom sudskom procesu, Đokoviću prijeti deportacija i zabrana ulaska u zemlju u razdoblju od iduće tri godine. 

Prema članku Zakona o migracijama, u skladu s kojim je ministar iskoristio svoje ovlasti za ukidanje vize, Đoković tri godine ne bi mogao osigurati vizu, osim u neupitnim okolnostima koje su važne za interes Australije.

Dobije li na Saveznom sudu, u ponedjeljak će na teniski teren. 

"Đoković je rizik za građanski red i javno zdravlje"

Australija je Đokovića proglasila rizikom za građanski red i javno zdravlje te poručuju "da bi njegov dvotjedni boravak mogao ugroziti živote i javni red zbog povećanja raspoloženja protiv cijepljenja i nepoštivanja pravila za borbu protiv bolesti COVID.

Naslovnice australskih medija, 15.1.2022.

Naslovnice australskih medija, 15.1.2022.

Foto: Naslovnice / Fotomontaža HRT

Novinske kuće žestoko po Novaku

Svjetski broj 1 "razapet" je u svim glavnim dnevnim novinama koje jasno poručuju da mu je vrijeme da ode iz njihove zemlje. Australske naslovnice ove subote vrište - OUT!

Gotovo indentične poruke poslali su Herald Sun, The Age, The Daily Telegraph, The Sydney Morning Herald te druge dnevne novine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!