Đokoviću odbijena viza!

14.01.2022.

08:07

Autor: I.Ž.K./HRT

Novak Đoković na treningu u Melbourneu

Novak Đoković na treningu u Melbourneu

Foto: AAP Image/Diego Fedele / via REUTERS

Nakon višednevne drame i odgađanja odluke, australski ministar za imigraciju Alex Hawke odlučio je poništiti vizu Novaku Đokoviću!

Australska vlada u petak je ponovno poništila vizu Novaku Đokoviću, ustvrdivši da prvi tenisač svijeta, koji nije cijepljen protiv Covida-19, može predstavljati prijetnju za zajednicu.

Odluka povećava izglede za drugu sudsku bitku kojom bi se Đokoviću omogućilo da ostane i da se natječe za rekordnu 21. Grand Slam titulu, ali vrijeme istječe s početkom turnira u ponedjeljak. Izvori navode da Đoković razmatra hoće li se žaliti na novu odluku. Ako se odluči na žalbu te ne uspije osporiti odluku na sudu, najbolji tenisač svijeta bit će deportiran iz Australije.

Australski ministar Alex Hawke iskoristio je svoje posebne vlasti kako bi ponovno poništio Đokovićevu vizu, nakon što je sud u ponedjeljak poništio raniju odluku o ukidanju vize i oslobodio ga iz imigracijskog pritvora.

- Danas sam iskoristio svoje ovlasti prema članku 133C(3) Migracijskog zakona kako bih poništio vizu koju ima gospodin Novak Đoković, na temelju zdravstvenih razloga, te na temelju interesa javnosti da to napravim, istaknuo je Hawke u posebnoj izjavi.

Vlada je čvrsto predana zaštiti australskih granica, posebno u vezi s pandemijom Covida-19, rekao je Hawke. Dodao je da je pomno razmotrio informacije od Đokovića, ministarstva unutarnjih poslova i australskih graničnih vlasti.

Prema članku Zakona o migracijama u skladu s kojim je ministar iskoristio svoje ovlasti za ukidanje vize, Đoković tri godine neće moći osigurati vizu za dolazak u Australiju, osim u uvjerljivim okolnostima koje su važne za interes Australije.

Novak Đoković devet puta je bio pobjednik Australian Opena, a s 20 Grand Slam naslova surekorder je zajedno s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom. 

No,  umjesto pohoda na 21. Grand Slam sada mu prijeti deportacija, što bi za posljedicu moglo imati i trogodišnju zabranu ulaska u Australiju. 

Đoković, branitelj naslova Australian Opena, uvršten je u ždrijeb u četvrtak kao prvi nositelj i trebao se sučeliti sa Srbinom Miomirom Kecmanovićem u svom uvodnom meču, vjerojatno u ponedjeljak ili utorak.

Saga je intenzivirala globalnu raspravu o pravima na izbor cjepiva, pokrenula je pitanja o neuspješnom postupanju s Đokovićevom vizom u Australiji i postala zahtjevno pitanje za premijera Scotta Morrisona dok vodi kampanju za ponovni izbor.

Teniska zvijezda, skeptik u pogledu cjepiva, potaknuo je bijes u Australiji kada je prošli tjedan objavio da ide u Melbourne na Australian Open uz medicinsko izuzeće od zahtjeva za posjetitelje koje treba cijepiti protiv Covida-19.


Australija je pretrpjela neke od najduljih karantena na svijetu, ima stopu cijepljenja od 90 posto među odraslima, a u zadnja dva tjedna širenje omikrona dovelo je do gotovo milijun slučajeva.

Po njegovu dolasku, dužnosnici australskih graničnih vlasti odlučili su da je njegovo izuzeće nevažeće i nekoliko dana je zadržan zajedno s tražiteljima azila u hotelu za imigracije.

Sud mu je u ponedjeljak dopustio da ostane uz obrazloženje da su dužnosnici bili "nerazumni" u načinu na koji su vodili razgovor s njime u sedmosatnom procesu usred noći.

Đokovićevoj stvari nije pomogla ni pogreška u njegovoj prijavi za ulazak, koju je pripisao svom agentu. Također je priznao da je trebao odgoditi intervju i fotografiranje za francuske novine 18. prosinca dok je bio zaražen Covidom-19.

Internetska anketa medijske grupe News Corp pokazala je da je 83 posto ispitanika za to da vlada deportira tenisku zvijezdu.

- Apsolutno, trebao bi otići. Nije učinio pravu stvar i pomalo je drzak, rekla je Venus Virgin Tomarz (45), koja živi u Melbourneu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!