13:03 / 23.02.2021.

Autor: Hina/HRS

Nema odgode kvalifikacija, Hrvatska ide u Montpellier

Domagoj Duvnjak

Domagoj Duvnjak

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Međunarodna rukometna federacija (IHF) potvrdila je da će se kvalifikacijski turniri za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine, u ženskoj i muškoj konkurenciji održati kao što je i planirano.

To znači da će hrvatska reprezentacija olimpijsku vizu tražiti na turniru u Montpellieru na kojem će nastupati i Francuska, Portugal i Tunis.

Turnir će se igrati od 12. do 14. ožujka ove godine kao što je i planirano. IHF je tako demantirao medijska nagađanja da bi se turnir mogao otkazati ili da će mu Hrvatska biti domaćin.

Kvalifikacijski turnir kojem je domaćin Njemačka, gdje će se za olimpijske vize boriti domaćin, Slovenija, Švedska i Alžir, također se održati kako je i planirano, a igrat će se u Berlinu.

Za turnir broj 1, koji se trebao održati u Trondheimu, IHF traži novog domaćina. Naime, zbog iznimno strogih epidemioloških mjera norveških vlasti, zaključeno je da se taj turnir ne može organizirati u toj zemlji. Podsjećamo, na njemu nastupaju reprezentacije Norveške, Brazila, Čilea i Južne Koreje. Odluka o novom domaćinu trebala bi se donijeti vrlo skoro.

Sva tri olimpijska kvalifikacijska turnira rukometašica kojima su domaćini Španjolska, Mađarska i Crna Gora, a na kojima se traži šest viza za Tokio, igraju se od 19. do 21. ožujka, kako je i planirano.

IHF je donio odluku i da se Svjetsko juniorsko prvenstvo rukometašica (U20) otkazuje. SP se trebao održati od 1. do 13. srpnja prošle godine u Rumunjskoj, no termin je pomaknut za prosinac prošle godine. Kako natjecanje niti tada nije održano, IHF je donio odluku o otkazivanju.

Otkazano je i Svjetsko kadetsko prvenstvo rukometašica (U18), koje se trebalo održati prošle godine u Kini, pa je potom dodijeljeno Hrvatskoj.

Neće biti niti svjetskog prvenstva juniora (U21) i kadeta (U18).

Otkazana su i Svjetska prvenstva rukometašica i rukometaša na pijesku, koja su se trebala održati od 30. lipnja, do 5. srpnja u Italiji.

Svjetsko mlađe kadetsko prvenstvo (U17) rukometašica i rukometaša na pijesku, koje se trebalo održati u Portugalu prebacuje se na 2022. godinu.

Svjetsko seniorsko prvenstvo rukometašica kojem je domaćin Španjolska od 1. do 19. prosinca ove godine održat će se kako je i planirano. Podsjećamo, Hrvatska je izborila izravni odlazak na to natjecanje osvajanjem brončane medalje na Europskom prvenstvu 2020. godine u Danskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!