08:18 / 03.02.2022.

Autor: Ivan Dorian Molnar/HRT

Pogled iznutra: Život u pekinškom olimpijskom balonu

ZOI u Pekingu

ZOI u Pekingu

Foto: Ivan Dorian Molnar / HRT

Kakav je život u Pekingu 2022. za strane sudionike zimskih olimpijskih igara? Ima li dodira s vanjskim svijetom? Kako Kinezi nastoje zaštititi sportaše, novinare i ostale djelatnike od zaraze koronavirusom? Što su sve morali proći i kako će svakodnevica na Igrama izgledati, izravno iz Pekinga donosi vam naš reporter Ivan Dorian Molnar.

Više od 24 sata puta. I onda – dobrodošlica u Peking.

No, umjesto nasmiješenih lica čekaju vas djelatnici u zaštitnim odijelima na pustom aerodromu kineske prijestolnice, koja je praktički potpuno zatvorena za vanjski svijet.

Osim za sve sudionike Zimskih olimpijskih igara.

Nakon sati i sati ispunjavanja različitih aplikacija koje su uopće omogućile sportašima i novinarima iz stranih zemalja ulazak u Kinu, slijedi bolan prvi susret s najmnogoljudnijom zemljom svijeta.

Neugodan i dugotrajan bris nosa i grla koji će na kraju odrediti vašu sudbinu i ulazite li u zatvoreni „loop” Igara koje se službeno otvaraju u petak.

Dva tjedna uoči puta sudionici su već svakodnevno prijavljivali svoj zdravstveni status, zatim imali barem dva PCR testa, a nakon ovog neponovljivog iskustva u zračnoj luci, slijedi „zatvor” u hotelskim sobama minimalno dva sata prije sudbonosnog telefonskog poziva. Koji kaže: „dođite se na recepciju prijaviti”, ili ono što ne želite čuti: „nešto nije u redu s vašim testom, ponovit ćemo ga.”

Za one kojima se dogodi ovo potonje, još ima nade, čekaju se rezultati drugog testa koji potencijalno može odvojiti sudionika na minimalno deset dana karantene u odvojenoj zgradi.

Tu je također i nesreća da ste na dolaznom letu slučajno sjedili pokraj nekoga tko je pozitivan pa vas zdravstveni djelatnici označe kao „bliski kontakt”, a to također znači opreznu reintegraciju u pomno osmišljeni kineski sustav, vođen „zero Covid” politikom.

U ovom „novom normalnom”, jedino što ćete vidjeti od grada ono je kroz prozor jednog od četiri tisuće vozila koji sudionike vozi do smještaja, media centra ili nekog od borilišta u Pekingu, prvom gradu koji je ugostio jedne ljetne i zimske olimpijske igre. Ujedno i najvećem.

Kao što je navedeno na početku, zračna luka sablasno je prazna, djeluje više kao bolnica nego kao aerodrom, dolazni letovi samo su oni vezani za Igre, a sam Peking gotovo je potpuno odsječen.

Izlazak iz „loopa” je doslovno nemoguć. Nakon prijevoza, vaše stvari detaljno su dezinficirane, ulaz u dvorište hotela zaštićen je ogradama, a sve izlaze čuvaju kineske snage reda. Zvuči nevjerojatno, ali tako je. Hoteli su doslovno zabarikadirani od domaćeg stanovništva.

Valja napomenuti i kako je svih 19 tisuća volontera na zimskim olimpijskim igrama u Pekingu moralo proći strogu izolaciju uoči natjecanja, a da bi se vratili u svoj grad nakon završetka, morat će to ponovno učiniti. Isto to prolaze i gledatelji, isključivo domaći i u limitiranom broju koji su „odabrani” od strane kineskih vlasti da uveličaju ovaj sportski događaj.

U doba visoko zarazne omikron varijante koronavirusa, Kinezi imaju težak zadatak spriječiti širenje među sudionicima Igara.

Maske, fizička udaljenost, dezinfekcija, roboti koji poslužuju hranu, svakodnevni PCR testovi i nikakva interakcija s „normalnim životom”, to je ono što čeka više od 2900 sportaša iz 91 zemlje.

109 evenata, 15 disciplina, sedam sportova, tri lokacije na jednim, nikad čudnijim zimskim olimpijskim igrama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!