12:33 / 24.01.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HRT/I.L.

"Plasman je naša stvarnost, nerealno je bilo očekivati medalju"

Hrvatski rukometaši

Hrvatski rukometaši

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Nakon poraza od Danske hrvatski rukometaši rekli su "zbogom" mogućem odličju na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. Rezultatski debakl izazvao je brojne komentare, ali i kritike opće navijačke, ali i stručne rukometne javnosti bivših rukometnih legendi koje su upućene prije svega izborniku Hrvoju Horvatu

Horvat je kritike doživio prilično osobno i poslao poruku da zalaganje naših igrača protiv sjajnih i boljih Danaca napokon začepilo usta kritičarima. Mario Zorko se ne slaže s time.


- Rekao bih da je izbornik pokazao nezrelost ili neiskustvo što se uopće obazirao na izjavu Petra Metličića kojem i jest posao sada komentirati utakmice hrvatske reprezentacije. Izbornik se može ljutiti, ali uz sve što se događa to je čisti gubitak vremena. Ako je siguran u poteze i ono što radi zašto se uopće referirao i to još nakon poraza. Da je kojim slučajem pobijedio Dansku onda bi mu bilo dopušteno krenuti u takvu vrstu obračuna, ali to je ispala još jedna greška u koracima. A greška u koracima je nastupila već u samoj selekciji igrača. Znamo da nije pozvao najbolje igrače koji igraju u Ligi prvaka. Šego, Karačić, Štrlek, zatim Marino Marić koji je ušao tek kad su počeli otpadati svi ostali igrači, tu je Tin Lučin koji nije bio u prvotnoj selekciji koja je već pogrešno napravljena na startu. Druga velika pogreška izbornika i Saveza je što nisu pravilno iskomunicirali zašto nisu pozvani Šego i Karačić.

Je li zabranjeno kritizirati izbornike, trenere, igrače kada naši klubovi ili reprezentacije podbace prije svega rezultatski, odnosno dolazimo li u fazu da ćemo ubuduće slaviti i poraze i spuštati naša očekivanja i ostale kriterije uspjeha? 


- Ovo što se događa glede Horvatove uže rodbine to je toliko nisko, toliko prizemno da ja ne mogu doći sebi jer nitko od nas ne znam što o Červaru misli njegova žena ili netko od potomaka, nikad se nije oglasila Dalićeva žena, nikad se nisu ni Ćirini oglasili oko kritika. Indikativno je to da jedini koji bi se autoritativno mogao oglasiti glede rukometa to je Hrvoje Horvat stariji, otac od izbornika, poznatiji kao Cveba. Strahovita je greška nepozivanje Šege i Karačića. I još bih dodao da su Horvat i njegova obitelj izabrali krivu metu. Metličić ga je jedini branio nakon poraza protiv Francuske. Ima stvari koje se ne mogu braniti, to je utakmica protiv Crne Gore i nepozivanje spomenutih igrača, rekao je Ivo Mikuličin.

Hrvoje Horvat

Hrvoje Horvat

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Korona je svakako imala veliki utjecaj na ovom prvenstvu. Sve su se reprezentacije u nekom trenutku suočile s pozitivnim rezultatima.


- To je tako. Neki su se bolje pripremili za to, a mi smo u puno stvari ušli nepripremljeni da ovisimo o slučajnom rezultatu. Pogrešna selekcija, pogrešno opredjeljenje da idemo u pomlađivanje. Rukomet je u opasnosti. Gledamo presliku onoga što se unazad godinama događa s košarkaškom reprezentacijom. Te se igrač ne može odazvati jer je u sponzorskom kampu, te ovom ne odgovara, ovog ne pušta menadžer... Kad se ostalo bez izbornika, tražilo se tko je dostupan trener, a ne najbolji košarkaški stručnjak, rekao je Zorko. 

Hrvoje Horvat, Ivano Balić

Hrvoje Horvat, Ivano Balić

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Je li rukomet zaista u opasnosti ili smo vidjeli neke dobre stvari u Mađarskoj?


- Mislim da je na ovom prvenstvu ipak malo ubrzana naša igra. Poštujem Duvnjaka, ali on je generator spore igre. Utakmice s Francuskom i Danskom pokazale su da se može igrati brže. U nekim segmentima je reprezentacija podsjećala na onu Babićevu, mislim da se onda igrao moderniji rukomet i tada mu je suradnik bio Metličić. Odavno zaostajemo za Skandinavcima, o Francuzima neću ni govoriti, iako su doživjeli poniženje od Islanda. Uvažavajući sve ovo loše što smo imali, mislim da je naš plasman u granicama realnosti. Da nisu bili realni oni koji su očekivali medalju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!