Hrvatska reprezentacija priprema se na Sljemenu za "Snježnu kraljicu"

23.12.2021.

10:16

Autor: A.M./HRT/Hrvatski skijaški savez

Hrvatski skijaši treniraju na Sljemenu

Hrvatski skijaši treniraju na Sljemenu

Foto: Hrvatski skijaški savez / .

Početkom siječnja na sljemenskom Crvenom spustu tradicionalno će se natjecati najbolje svjetske slalomašice i slalomaši.  Najbolje slalomašice će se po 16. put u utorak, 4. siječnja boriti za bodove, krunu i plašt Snježne kraljice, dok će se najbolji slalomaši sljemenskom stazom spustiti u srijedu, 5. siječnja 2022. te će tada 13. put biti okrunjen sljemenski slalomski kralj.

Hrvatske reprezentativke i reprezentativci iskoristili su dobre snježne uvjete na Sljemenu kako bi trenirali za utrke FIS Svjetskog kupa koje slijede, među njima i zagrebačke utrke Audi FIS Svjetskog kupa "Snow Queen Trophy".


Hrvatski skijaši ove sezone već nižu sjajne rezultate koji su izvrsna najava za nadolazeće sljemenske utrke. Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić u francuskom je Val d'Isereu osvojio fantastično treće mjesto u slalomu i prvi put u karijeri stao na slalomsko postolje Svjetskoga kupa, što je sjajna najava za Snježnu kraljicu. U jučerašnjem slalomu u Madonni di Campiglio završio je na 16. mjestu. I Matej Vidović dobro je krenuo u sezonu osvojivši u Val d'Isereu 19., a u jučerašnjoj utrci 26. mjesto, dok je Samuel Kolega pobijedio na FIS NC slalomskoj utrci u talijanskom Kronplatzu. 


I hrvatske su reprezentativke uspješno započele sezonu 2021./2022. Leona Popović u drugoj je slalomskoj utrci Svjetskoga kupa u Leviju ostvarila rezultat karijere, 14. mjesto, a prošli tjedan završila je i na drugom mjestu u slalomu Europa kupa u Italiji. Zrinka Ljutić također niže odlične rezultate, pa je tako u veleslalomu u talijanskom Andalu odnijela svoju treću pobjedu u karijeri na utrkama Europskog kupa, dok je ove sezone u slalomima Europskog kupa osvojila 5. i 6. mjesto. Njihovi rezultati potvrda su da će biti jaka konkurencija svim slalomašicama i slalomašima s kojimaće se natjecati na Sljemenu.

Hrvatski skijaši treniraju na Sljemenu

Hrvatski skijaši treniraju na Sljemenu

Foto: Hrvatski skijaški savez / .

Najbolje slalomašice će se 16. put u utorak, 4. siječnja boriti za bodove, krunu i plašt Snježne kraljice. S prvom vožnjom startat će u 12.30, dok druga vožnja najboljih svjetskih slalomašica počinje u 16.05 sati. Najbolji slalomaši sljemenskom će se stazom spustiti u srijedu, 5. siječnja 2022. te će tada po 13. put biti okrunjen sljemenski slalomski kralj. Start prve vožnje muškog slaloma bit će u 15.30, a druge vožnje u 18.40 sati.


- Stanje na Crvenom spustu je idealno, puno je snijega, ledeno i sklisko, a to su izvrsni uvjeti u kojima rijetko kada dobijemo priliku odraditi ovako dobar trening, pohvalio je stazu Istok Rodeš i dodao kako njegova ruka "još uvijek nije na 100 posto". 


- I dalje sam na rehabilitaciji i treniram koliko mogu već više od tjedan dana, a s obzirom na ozbiljnost staze skijam dosta dobro. No, idemo dan po dan. Vjerujem da ću biti spreman za utrku na Sljemenu, no do utrke je ostalo još svega dva tjedna, pa ću odluku o tome donijeti sa svojim timom, rekao je Rodeš.

Hrvatski skijaši treniraju na Sljemenu

Hrvatski skijaši treniraju na Sljemenu

Foto: Hrvatski skijaški savez / .

I Leona Popović koristi dobre uvjete na Sljemenu kako bi se pripremila za nadolazeće utrke. 


- Uvjeti u kojima treniramo na Sljemenu stvarno su odlični. Nakon kratkog božićnog odmora slijedi nam utrka u Lienzu kojoj se jako veselim. Trenutno imam malih problema s leđima, no vjerujem da će se to do Lienza srediti i da ću nastaviti u ritmu u kojem sam i do sada skijala, ispričala je Leona Popović.


Nažalost, zbog sigurnog održavanja utrka, sukladno epidemiološkoj situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirusa i porasta zaraženih osoba proteklog mjeseca, utrke FIS Svjetskog skijaškog kupa "Snow Queen Trophy" ove će se sezone ponovo održati bez gledatelja i gostiju te slalomašice i slalomaše niti ovog puta u cilju neće dočekati navijači.


Osim toga, sukladno pravilima FIS-a, neće biti ni javnog izvlačenja startnih brojeva u centru Zagreba.


Ipak, ljubitelji skijanja i dalje će moći bodriti naše skijašice i skijaše kao i sve najbolje svjetske skijašice i skijaše, tradicionalno na Drugom programu Hrvatske televizije i na našem internetskom portalu.

Hrvatski skijaši treniraju na Sljemenu

Hrvatski skijaši treniraju na Sljemenu

Foto: Hrvatski skijaški savez / .

Sljemenske utrke već godinama bilježe jednu od najvećih televizijskih gledanosti među utrkama Svjetskog skijaškog kupa. Sljemenska ženska utrka 2021. održana u nedjelju 3. siječnja 2021. ostvarila je najveću gledanost u prijenosima uživo od svih ženskih i muških utrka FIS Svjetskog kupa u sezoni 2020/21 (bila je gledanija čak i od legendarnog spusta u Kitzbühelu), a ukupna gledanost uživo iznosila je 26,71 milijuna gledatelja, dok je sveukupna gledanost (uživo, snimke, vijesti, reportaže, magazini) iznosila rekordnih 190,19 milijuna gledatelja!


Svake godine, pa tako i ove, oba slaloma u prijenosu uživo emitiraju renomirane televizijske  postaje u više od 20 zemalja, od kojih su brojne naša emitivna turistička tržišta, dok snimke, vijesti i reportaže obilaze još 50-ak zemalja svijeta. Unatoč epidemiji interes je stranih TV postaja za prijenos ovosezonskih utrka i dalje izniman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!