Godišnja konferencija HOO-a okupila brojne sportaše i trenere

19.12.2022.

15:30

Autor: Hina/HRT/A.V.

Godišnja konferencija HOO-a

Godišnja konferencija HOO-a

Foto: - / HOO

U organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Centra za istraživanje i razvoj vrhunske sportske pripreme (CIRSP) na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je Godišnja konferencija HOO-a.


Prvi dan bio je u znaku prezentacija djelatnika HOO-a iz raznih područja djelovanja, a u Velikoj dvorani Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nazočilo je oko 150 sudionika. O problemima i izazovima marketinga nacionalnih sportskih saveza govorio je Ranko Ćetković, o financijskom poslovanju sportskih udruga Evica Obadić i Tanja Bilić Brenner, a poslovanje HOO-ovih razvojnih programa u 45 minuta saželi su njihovi voditelji Renata Šašak, Gordana Borko i Domagoj Šlat.

Njima su se u panelu pridružili boksačica Nikolina Ćaćić i gimnastičar Jakov Vlahek, govoreći o vlastitim iskustvima korištenja razvojnih programa HOO-a, a sudjelovala je i glavna tajnica Hrvatskog saveza za skokove u vodu Marina Novosel. Zanimljiv panel održan je na temu klubova kao kralježnice hrvatskog sporta, s primjerima dobre prakse, a odazvali su se i predstavnici nekoliko iznimno uspješnih hrvatskih klubova - RK PPD Zagreb, AK Agram i GK Osijek-Žito, a s novostima koje donosi novi Zakon o sportu, uoči njegova stupanja na snagu 1. siječnja 2023. godine, nazočne je upoznala Biserka Vrbek.


Drugi dan ponajviše je obilježila trenerska struka, ali i brojni drugi stručni djelatnici u sustavu sporta. Sve je bilo usmjereno na tajne hrvatske sportske izvrsnosti, pri čemu je znanje glavni faktor koji pravi razliku. Plenarna predavanja održali su Pero Kuterovac (Psihološka pozadina dopinga), Igor Čerenšek (Motivacija: psihologija, biologija ili oboje?) i Igor Jukić, u suradnji s Lukom Milanovićem (Periodizacija sportske pripreme: zanat, znanost i umjetnost?).

Uz moderiranje Igora Jukića, o izazovima zgusnutog kalendara natjecanja u ekipnim sportovima govorili su Ratko Rudić, Neven Spahija, Lino Červar i Miljenko Rak, a o prednatjecateljskim ciklusima i taperingu u pojedinačnim sportovima iskustva su razmijenili Nikola Bralić, Jozo Jakelić, Lucijan Krce i Mladen Katalinić. Drugu panel-raspravu moderirao je Pero Kuterovac.


Za kraj konferencije priređena je šesterodijelna radionica tematski povezane s područjem dijagnostike i praćenja treniranosti. Stručni moderatori bili su: Igor Jukić (ekipni sportovi i sportovi s reketom), Mladen Katalinić (bazični sportovi: atletika, gimnastika, plivanje, biciklizam, triatlon, dizanje utega, skokovi u vodu...), Mario Baić (borilački sportovi, streljaštvo, streličarstvo, mačevanje), Damir Sekulić (vodeni sportovi - veslanje, jedrenje, kajak i kanu...), Vjekoslav Cigrovski (zimski sportovi) i Tamara Despot (neolimpijski sportovi).


Eminentni predavači i prezenteri te iznimno kvalitetan i edukativan sadržaj - bili su najbolja pozivnica za dolazak na ovu HOO-ovu konferenciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!