Potpora MOO-a hrvatskim odbojkašicama i rukometašicama

15.12.2022.

13:52

Autor: I.Ž.K./HRT/HOO

Hrvatske odbojkašice na EP-u 2021. u Zadru

Hrvatske odbojkašice na EP-u 2021. u Zadru

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Nakon provedene analize s odgovarajućim međunarodnim sportskim savezima, Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odobrila je zahtjev Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za financijsku potporu ženskoj odbojkaškoj i ženskoj rukometnoj reprezentaciju za pripremne aktivnosti za Igre XXXIII. olimpijade u Parizu 2024. godine. Novčana donacija dodjeljuje se u sklopu programa "Potpora za ekipne sportove Pariz 2024."

Potpora, koja za dvogodišnje razdoblje 2023. - 2024. ukupno iznosi 25.000 dolara po reprezentaciji, namijenjena je pokriću troškova priprema za velika međunarodna natjecanja koja im predstoje u sljedeće dvije godine, s ciljem ostvarenja kvalifikacijske norme za predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024.

Ovaj program nudi tehničku i financijsku pomoć načelno samo za jednu reprezentaciju iz pojedinog nacionalnog olimpijskog odbora (NOO). No, kako bi se povećalo sudjelovanje žena u programu, a time i mogućnost sudjelovanja što većeg broja sportašica na olimpijskim igrama, Olimpijska solidarnost MOO-a preporučila je NOO-ovima podnošenje kandidatura za ženske ekipe, s mogućnošću kandidature i dviju reprezentacija, pod uvjetom da je barem jedna ženska.

Slijedeći te preporuke i smjernice MOO-a, Hrvatski olimpijski odbor za ovaj program Olimpijske solidarnosti kandidirao je dvije ženske reprezentacije koje su i dobile spomenutu financijsku potporu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!