Održana druga radionica projekta "Glas žena u sportu"

27.10.2022.

19:55

Autor: I.L./HRT/HOO

U Zagrebu održana 2. edukativna radionica u kampanji 'Glas žena u sportu'

U Zagrebu održana 2. edukativna radionica u kampanji 'Glas žena u sportu'

Foto: - / HOO

Komisija za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u srednjoškolskom Sportskom učilištu PESG-a priredila je, s partnerima u projektu "Glas žena u sportu", drugu jednodnevnu edukativnu radionicu, na kojoj je sudjelovalo dvadesetak sportašica i trenerica iz desetak sportova.

Ravnateljica PESG-a Sanda Gale u pozdravnoj riječi izrazila je uvjerenje u skorašnji statusni i medijski boljitak hrvatskog ženskog sporta.  

Cilj edukativnih radionica usmjeren je na poboljšanje prezentacije sporta i sportašica u objavama na društvenim mrežama, kvalitetnije komuniciranja s predstavnicima medija te priprema sadržaja koji se želi podijeliti s javnošću i medijima.

Otvarajući radionicu predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden istaknula je kako u našem sportu i dalje vlada neravnopravan status sportaša i sportašica te da žene i dalje nemaju jednake uvjete i prilike zbog patrijarhalnih sredina, stereotipa i drugih razloga. U ime jednog od partnera, skup je pozdravio i član Vijeća Agencije za elektroničke medije Vanja Gavran, ustvrdivši da je tijekom četverogodišnje suradnje na projektu "Glas žena u sportu" gotovo u dvostrukoj mjeri povećana vidljivost ženskog sporta u vijestima televizija s nacionalnom koncesijom (bez SPTV-a), ali s alarmantnih 3.8 posto na nešto više od 6 posto. Na tom tragu govorio je i glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, koji je naglasio da je HOO upravo zbog zabrinjavajućih podataka o statusu ženskog sporta, pokrenuo i posebne programe za sportašice, koji već daju rezultate. Dodao je kako će HOO i dalje raditi na problemu ravnopravnosti spolova u sportu, ali i u onom širem smislu, poput zastupljenosti žena u sportskoj administraciji i upravljačkim tijelima sporta. 

U Zagrebu održana 2. edukativna radionica u kampanji 'Glas žena u sportu'

U Zagrebu održana 2. edukativna radionica u kampanji 'Glas žena u sportu'

Foto: - / HOO

Sudionice su kroz radionicu vodili predavači koji se dugi niz godina bave problematikom zastupljenosti žena u sportu i ženskog sporta u medijima. U dvama uvodnim izlaganjima član HAZU-a Ratko Cvetnić govorio je o važnosti medijske pismenosti te prednostima i zamkama interneta i društvenih mreža, a novinar Marin Šarec o rodnim stereotipima i seksizmima u medijskom praćenju ženskog sporta.

U prvom dijelu praktičnih vježbi predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden ukazala je na poželjne i nepoželjne objave sportašica na društvenim mrežama. Kreiranju sadržaja nazočne je, kroz razgovor o njihovim iskustvima korištenja društvenih mreža, poučila HOO-ova direktorica Ureda za međunarodnu suradnju i korporativne komunikacije Mia Baćić. Drugi dio praktičnih vježbi, sa simulacijom televizijskih izjava sportašica prije i poslije nastupa (na konferencijama za medije i prilikom izjava u tzv. mix-zonama), sa sudionicama su odradili glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec, novinar-moderator Marin Šarec i snimatelj Damir Donadić. Nakon pregleda i analize nastupa pred kamerom, sportašice nisu skrivale zadovoljstvo sudjelovanjem u praktičnoj izvedbi. I njihovi komentari na ishod cjelokupne radionice svodili su se uglavnom na iste riječi: poučno, praktično, korisno, zabavno.

U Zagrebu održana 2. edukativna radionica u kampanji 'Glas žena u sportu'

U Zagrebu održana 2. edukativna radionica u kampanji 'Glas žena u sportu'

Foto: - / HOO

Osim Agencije za elektroničke medije, HOO-ovi partneri u projektu "Glas žena u sportu" su: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i Hrvatski paraolimpijski odbor, čija je dopredsjednica Ana Sršen izrazila želju za organiziranjem ovakvih radionica i za paraolimpijke. Velika je vjerojatnost da će i paraolimpijke sudjelovati već na idućim radionicama iz postojećeg serijala sredinom studenoga u Splitu i potkraj istog mjeseca u Osijeku, a koje bi se trebale nadovezati na uspješna izdanja u Rijeci i Zagrebu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!