Priprema za Peking trening za živce

03.02.2022.

19:48

Autor: Martina Validžić/Dnevnik/IMS/HRT

Djelatnik u zaštitnom odijelu na Zimskim olimpijskim igrama

Djelatnik u zaštitnom odijelu na Zimskim olimpijskim igrama

Foto: Jaki Franja / PIXSELL

U Pekingu se sutra otvaraju XXIV. Zimske olimpijske igre. Oko 11.000 sportaša i predstavnika medija suočava se s iznimno strogim epidemiološkim mjerama koje provode domaćini. Unatoč tomu, svakodnevno se otkriva sve više slučajeva zaraženih sudionika Igara. Prije dva dana u Peking je stigla i ekipa HRT-a, a priču za Dnevnik poslala je Martina Validžić.

Nakon početne putne euforije, slijedio je antiklimaks u pekinškoj zračnoj luci. Osim djelatnika u hermetički zatvorenim zaštitnim odijelima, nema domaćih civila, nema srdačne dobrodošlice, samo niz strogih provjera. O testiranju da i ne govorimo. Svi su plakali nakon što im je kineski štapić gotovo probušio sinuse.

Već je i sama priprema za dolazak u Peking bila trening za živce, čak i za one vješte u administraciji. Svakodnevni unos podataka o zdravstvenom stanju dva tjedna prije početka Igara, ispunjavanje složenih digitalnih formulara, skidanje qr kodova, nagovijestili su drugačije Igre.

Ljubitelji sporta u Pekingu na Zimskim olimpijskim igrama

Ljubitelji sporta u Pekingu na Zimskim olimpijskim igrama

Foto: Jaki Franja / PIXSELL

Oko 11 000 sportaša i predstavnika medija bit će u tzv. balonu tijekom Igara, baš kao i svi zaposlenici koji su u izolaciji već od sredine siječnja. Neoboriva je to utvrda koju su domaćini organizirali u Pekingu i na druge dvije olimpijske lokacije.

Nema šetnje ni razgledavanja grada, kretanje je dopušteno samo od hotela do medijskog centra i borilišta, i to isključivo službenim autobusom. Koji se također kreće posebno označenim trakom i ne miješa s civilnim automobilima.

Dolazak u hotel, ograđen zidom visokim tri metra, posebna je priča. Prije ulaska dezinfekcija od glave do pete, ključevi nas nisu čekali na recepciji već na stolovima izvan hotela u hermetički zatvorenim omotnicama. Iz hotelske sobe nismo smjeli izaći dok nismo dobili negativni test. I potom testiranje svaki dan. Lutrija i za sportaše i za medijske djelatnike.

Medijima je dodatno otežan rad jer su u Kini zabranjeni internetski servisi i društvene mreže na koje smo navikli.

Kakva je atmosfera dan uoči otvorenja svjetskog sportskog događaja koji slavi život i sport? Ne čuje se smijeh i žamor. Tiho je i napeto. Nadamo se da će se pritisak nakon otvorenja ipak malo smanjiti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!