Sve je spremno za početak Zimskih olimpijskih igara

04.02.2022.

07:51

Autor: Marija Žužak/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Počinju ZOI

Počinju ZOI

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Još je samo nekoliko sati ostalo do službenog početka 24. zimskih olimpijskih igara. Među 11 hrvatskih predstavnika najviše je alpskih skijaša koji će nastupiti na stazi u Jančingu, udaljenoj sat i pol od Pekinga.

video thumb

Najmlađoj među njima, Zrinki Ljutić, pripala je čast nošenja hrvatske zastave na ceremoniji otvaranja jer Leona Popović zbog pozitivnog COVID nalaza još ne može krenuti prema Kini.

- Nisam uopće to očekivala ni razmišljala o tome. Pitali su me želim li nositi zastavu i rekla sam da može, ali sam mislila da ipak to napravi netko drugi, netko stariji, jer se nadam da ću ja imati još Olimpijskih igara. Rekli su mi da sam zaslužila, jako mi je drago i velika mi je čast, rekla je Ljutić.

Olimpijski plamen bit će tradicionalno upaljen pri kraju svečane ceremonije otvaranja koju ćete od 13 sati moći pratiti na našem Drugom programu. 

Na putu do poznatog stadiona "Ptičje gnijezdo" baklja je prošla i dio Kineskog zida, monumentalnog zdanja iz 16. stoljeća. Među nositeljima su se našli zlatni olimpijac u stolnom tenisu Ma Long, ali i slavni glumac iz Hong Konga 67-godišnji Jackie Chan.

- Iznimno sam ponosan što ponovno imam priliku nositi olimpijsku baklju. Vrlo sam sretan, ali mi je i veoma hladno, rekao je Chan.

- Svim sportašima želim da na Olimpijskim igrama ostvare svoje najbolje rezultate, a nadam se da će u međuvremenu uživati u izvrsnoj kineskoj hrani, rekao je Ma Long, olimpijski pobjednik u stolnom tenisu.

Mjere protiv COVID-a poprilično su rigorozne. Svi sudionici igara, sportaši i novinarske ekipe moraju slijediti stroga pravila. A da se svi pridržavaju reda brinu brojni djelatnici koji su od glave do pete zamotani u zaštitna odjela.

Kinezi su svakako mogućnost zaraze nastojali svesti na minimum pa se nadamo da s ovih Igara neće stizati brojne vijesti o pozitivnim testovima, već zanimljivim borbama za olimpijska odličja. 

Iza naših paraolimpijaca najuspješnija je godina u povijesti pa su se rado prisjetili emotivnih trenutaka osvajanja brojnih medalja tijekom 2021. od čega je sedam paraolimpijskih.

Najuspješnijim sportašem s invaliditetom proglašen je tekvandoist Ivan Mikulić koji je u protekloj godini osvojio dva velika srebra - na paraolimpijskim igrama u Japanu te na svjetskom prvenstvu u Turskoj.

- Prošle godine sam, u velikoj konkurenciji, osvojio 3 srebra i 7 povijesnih medalja. Od srca želim svu sreću našim olimpijcima i paraolimpijcima koji će nastupiti na ZOI, rekao je Mikulić.

U konkurenciji sportašica, titula najuspješnije pripala je Mikeli Ristoski koja se broncama okitila na Igrama u Tokiju i Europskom prvenstvu u Poljskoj.

- Zadovoljna sam svojim rezultatom, nije bilo lako to postići. Sretna sam i zadovoljna jer mi je medalja oko vrata, rekla je Ristoski.

Najuspješniju ekipu čine brončane paraolimpijke, stolnotenisačice Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić.

Nagrada za najboljeg stručnog djelatnika HPO-a otišla je u ruke Mladena Tomića. Taekwondo trenera koji je Ivana Mikulića pripremio za paraolimpijsko srebro i brojne druge uspjehe.

Svjetski i europski prvak u obaranju ruke Luka Drokan te dvostruka europska prvakinja, kuglačica Ruža Markešić istaknuti su kao najuspješniji u neparaolimpijskim sportovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!