Misija HOO-a prosvjedovala zbog postupka prema Lei Jugovac

06.02.2022.

16:05

Autor: K.L./Hina

Lea Jugovac

Lea Jugovac

Foto: HOO / Press

Misija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu u nedjelju je uputila prosvjedno pismo Organizacijskom odboru Igara (BOCOG) zbog neprihvatljive anti-covid procedure koja je na snazi, a zbog koje je hrvatska predstavnica u snowboardu Lea Jugovac ostala bez olimpijskog debija dan ranije.

- Poštovani, ovim pismom želimo vam skrenuti pozornost na tužan incident koji se sinoć dogodio našoj sportašici Lei Jugovac tijekom i nakon ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Nespretni postupak koji je podrazumijevao testiranje sportaša 24 sata prije svečanog otvaranja Igara, kako bi se osiguralo da nitko od nazočnih ne bude zaražen, bio je u ovom slučaju očito uzaludan, jer neprihvatljiva procedura koja je uslijedila onemogućila je našoj sportašici, ne samo sudjelovanje u svečanosti otvaranja Igara, nego i nastup u olimpijskom natjecanju sutradan.

Netom prije nego što je hrvatska delegacija ušla na stadion, sportašica je izdvojena iz skupine predviđene za mimohod, što je šokiralo i nju i njezina trenera. Navodno je bila pozitivna? Nakon ponovnog testiranja u Pekingu, sportašica je vraćena u smještaj tek u 3 sata ujutro, a negativan rezultat testa stigao je nakon 4 sata ujutro, što je rezultiralo odlukom da ne nastupi na natjecanju u 10 sati", navodi se u u pismu misije HOO-a kojega su potpisali njezini voditelji Damir Šegota i Petra Nosso.

Iz HOO-a također smatraju kako se se zbog svega navedenog BOCOG trebao ispričati Lei Jugovac.

- Zbog svega navedenoga, smatramo da bi se Organizacijski odbor ZOI-ja u Pekingu (BOCOG) trebao ispričati sportašici, kojoj nije bilo samo onemogućeno sudjelovanje na svečanosti otvaranja Igara, već i prvi nastup na Igrama. Procedura koju je poduzeo BOCOG bila je neprihvatljiva, sportašica je sa svime bila psihički uzdrmana, a sama procedura i nehumani uvjeti u kojima se sinoć našla, uskratili su joj premijerni nastup na Igrama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!