Tišma analizirao hokejaški turnir, istaknuo svojeg favorita

11.02.2022.

07:16

Autor: M.Š./HRT

Predrag Tišma u "Pekinškom dnevniku"

Predrag Tišma u "Pekinškom dnevniku"

Foto: HTV / HRT

Prije dva dana počeo je glavni turnir hokeja na ledu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a glavno je obilježje da nema velikih zvijezda iz NHL-a. No, najvažnije je da dobre igre i uzbuđenja ne nedostaje. 

Predrag Tišma gostovao je u "Pekinškom dnevniku" i komentirao događaje na ledenoj površini olimpijskog turnira. 

- Ovo će biti turnir europskog hokeja. U svim momčadima igraju Amerikanci, Švicarci iz europskih klubova, osim Kine gdje su svi igrači iz KHL-a iz Kunluna. Jedino će američka momčad igrati s univerzitetskom momčadi sa sjevernoameričkog kontinenta, igračima iz AHL-a i par igrača iz Europe. Sve ostale momčadi koje trenutno igraju po europskim ligama, pojasnio je na početku gostovanja. 

Bio je vrlo zanimljivo u ogledu Finske i Slovačke, Finci su na kraju slavili 6:2, a oni imaju 17 igrača koji igraju u KHL-u.

- KHL još uvijek u Europi najbolje plaća igrače, znači ako ne odu u NHL, onda je sljedeća destinacija KHL. Slovačka je definitivno podbacila, njihova se liga igra na olimpijskim dimenzijama, to je 30x60. Olimpijski su se turniri igrali na tim dimenzijama, ali sada se igra ovdje na 26x60. Znači 20% manje igralište, to će definitivno utjecati na kompletni razvoj hokeja u Europi. Ako se bude igralo na tako malim igralištima, olimpijska dimenzija postat će nebitna, dodaje.

Ističe da Slovaci imaju puno mladih interesantnih igrača, koja se možda "vrijedilo žrtvovati" zbog budućeg rezultata koji će biti nositelji igre. 

Spomenuo se i Mislav Rosandić koji je s 13 godina otišao i igra u Liberecu u Češkoj. 

- Ima slovačku putovnicu i jedan je od dva igrača iz zagrebačke škole hokeja koji su potekli odavde. On i Borna Rendulić koji igraju na visokom nivou, ističe. 

Kanada je danas lako dobila Njemačku, olimpijske doprvake s 5:1.

- Kanada je sastavljena od svih igrača iz Europe. Oni su jedna vrhunska momčad, njihov mentalitet i znanje je takvo da o tome ne treba diskutirati. Oni su sigurno veliki kandidati za zlato, imaju i 37-godišnjeg Stahla, koji je osvojio SP, OI i Stanley cup.

Vjeruje da su SAD uz Ruse, Kanađane i Fince veliki kandidati za osvajanje medalja. 

Švedska je jedan od najvećih izvoznika u NHL, njih treba isto respektirati, iako su odigrali tek 3:2 s Latvijom.

Spomenuo je i Švicarsku.

- Imaju puno sredstava, oni su članovi osam najboljih momčadi. 

Što se tiče Češke kaže da oni više ne spadaju u sam vrh tog europskog hokeja.

Predrag Tišma na kraju je rekao kako predviđa da će Kanada, ujedno koristeći dimenzije leda, ostvariti prednost i da su oni glavni favoriti za naslov. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!