Pekinški dnevnik 2: Barić o snowboardu i opasnostima toga sporta

11.02.2022.

22:54

Autor: Pekinški dnevnik/Sport/M.Š./HRT

Vid Barić

Vid Barić

Foto: HTV / HRT

U "Pekinškom dnevniku" u petak navečer uvodne su minute posveće snowboardu. Gostovao je bivši hrvatski reprezentativac Vid Barić.

Na početku se osvrnuo na svoju karijeru u tom sportu.

- Prvi sam put stao na snowboard s 14 godina, ozbiljno sam počeo voziti s 15 ili 16, bio sam u programu reprezentacije. To je zapravo dosta kasno, danas sudjelovati na Olimpijskim igrama mogu 14-godišnjaci. No, drugačije je to bio svijet i snowboarding kao sport, danas je to sve bilo na jednoj drugoj razini.

Govoreći o popularnosti snowboarda koja raste, Barić kaže da je ovaj sport vrlo razvijen u SAD-u, skandinavskim zemljama, u Japanu i Kini, pa čak i u nekim afričkim državama.

- Disciplina Halfpipe je najpopularnija, a korijeni dolaze iz skateboardinga, poručuje.

Govoreći o velikim zvijezdama u ovom sportu, spomenut je Shaun White za kojega je rečeno da je sport digao na jednu višu razinu. 

- Uvijek je bio ikona sporta, još od Torina 2006. i prve zlatne medalje. Uvijek je bilo vozača koji su mu prijetili, no on je ostavio trag s tri olimpijska zlata. 

Podaci govore da je u snowboardu 50 do 70% više ozljeda nego li u skijanju, a također otprilike 25% sudionika snowboard natjecanja napusti same olimpijske igre s nekom vrstom ozljede.

- Stvar je u tome što ima više skokova, ovdje je veći intenzitet nego primjerice u spustu. I trikovi se izvode na visini od pet, šest metara, a onda od dna pa do gore je visina od nekih 10 do 12 metara. Vi kada padnete s te visine možete i umrijeti vrlo lako, dodaje.

Dotaknuo se gost i situacije s hrvatskom snowboard scenom. Ističe da je uvijek postojala dobra scena, zapažena s obzirom na to koliko smo mi zapravo "skijaška nacija".

- Imali smo Morenu Makar u Sočiju 2014., nažalost tada je pala u drugoj vožnji. Sada imamo Leu Jugovac koja je nažalost morala propustiti slopestyle natjecanje zbog nekih problema s COVID testom. No, nastupit će u big airu, mislim da će ona tu ići raditi svoj trik 720 rotaciju, dakle dva kruga oko sebe. Ako to bude napravila s dobrim doskokom i sveukupnim stilom, mogao bi to biti zapažen nastup.

Vid Barić, govoreći o preporukama za mlade koji se možda žele baviti tim sportom, kaže da kupe snowboard, odu na Sljeme ili Platak, gdje postoje i snowboard parkovi.

- Postoje mjesta i postoje klubovi, neka se uključe i voze. Bit će im zabavno. Teško je reći kada je najbolje početi, ali možete vi već kao dijete s tri ili četiri godine početi voziti snowboard, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!