O strogim epidemiološkim mjerama: Sve teče kao po špagi

04.02.2022.

17:28

Autor: I.L./HRT

Djelatnik u zaštitnom odijelu na Zimskim olimpijskim igrama

Djelatnik u zaštitnom odijelu na Zimskim olimpijskim igrama

Foto: Jaki Franja / PIXSELL

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu objavili su da danas, na dan otvaranja Igara, imaju 21 novi slučaj zaraze koronavirusom.  

Zabilježeno je 14 novih slučajeva kod putnika koji su stigli u Peking, a sedam je među sudionicima Igara koji se već nalaze u olimpijskom balonu. Od toga broja devet je sportaša ili članova ekipa. 


Svakodnevno testiranje moguće je na više punktova u selima, traje cijeli dan i nema duljih čekanja.


- Što se tiče mjera protiv zaraze: stalno sve dezinficiraju, hodnike, liftove, zrak nakon testiranja, sve što može biti u vrećici ili prozirnoj foliji je zaštićeno, svako mjesto u restoranu se dezinficira i čisti nakon svakoga. Sve to teče kao po špagi i nitko zbog toga nije "zakinut", nema čekanja, rekla je Press attache Marija Leskovec iz HOO-a.


Oni koji su zaraženi a nemaju simptome moraju u izolaciju koju mogu napustiti ako u razmaku od 24 sata imaju dva negativna PCR testa, a nakon deset dana izolacije dovoljan je jedan negativni test. 


- Bliski kontakti imaju sedam dana izolacije u sobi, smiju trenirati i natjecati se ako su negativni, ali ne smiju se voziti u transportu s ostalima već u posebnom dezinficiranom prijevozu. Mogu birati testiranje brisom nosa ili grla, a hrana im se dostavlja u sobu, objasnila je Leskovec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!