Doviđenja Peking, vidimo se u Italiji za četiri godine

21.02.2022.

19:53

Autor: Viki Ivanović/Sport/M.Š./HRT

Viki Ivanović

Viki Ivanović

Foto: Renato Branđolica / HRT

Jučer je ugašen olimpijski plamen u Pekingu. Većina sportaša već se vratila kući i okreće se novom olimpijskom ciklusu. Evo osvrta Vikija Ivanovića na najveće uspjehe i događaje koji su obilježili 24. Zimske olimpijske igre.

Ljetne igre 2008 godine. Peking. Kina. Pun olimpijski park ljudi, pune tribine, neograničena kretanja i druženja. Sloboda.

A onda je iz te iste Kine stigao virus koji je promijenio svijet, naše živote. Sada su tu ljudi u zaštitnim odijelima, s maskama i vizirima. Vire im samo oči. Ne približavaju se oni - nama. Nismo sigurni s ni kim razgovaramo. 

Roboti su preuzeli poslove ljudi, ograde su nas odvojile od ostatka grada. Ovdje je kao u SF filmu - lošem. 

Ali, Kina se jedina prihvatila organizacije ovih Igara. I to treba poštovati. Završile su najčudnije zimske olimpijske igre u povijesti. 

Pod bremenom koronavirusa natjecanja su se odvijala dobro, precizno. Borilišta su bila sjajno pripremljena. 

Pamtit ćemo omalenu rusku klizačicu Kamilu Valijevu koja je uzbudila cijeli svijet kako svojim izvedbama tako i kasnijom aferom pod čijim pritiskom je potonula. 

U biatlonu najviše ćemo pamtiti četiri zlata i broncu Johanessa Thignesa Boea te tri zlata i dvije bronce Marte Olsbu Røiseland, rusku dominaciju u skijaškom trčanju, ponajprije Aleksandra Bolšunova, ali i Norvežanku Therese Johaug dok je Japanac Ryoyu Kobayashi bio ponovno odličan u skijaškim skokovima. 

Pamtit ćemo nevjerojatne njemačke predstavnike koji su pokupili gotovo sve u jurnjavama niz ledenu stazu i u skeletonu, lužu i bobu. 

Pamtit ćemo sjajan hokejaški tunir gdje su Finci konačno osvojili svoju prvu zlatnu medalju u finalnom obračunu protiv Rusa. 

Bronca je otišla u Slovačku i oko vrata našeg Mislava Rosandića.   

Pamntit ćemo omalenog japanca Ayumua Hirana koji je izdominirao u Halfpipeu i Shaunea Whitea koji je ostao bez medalje. 

Domaćine je najviše oduševila Eileen Gu, samim time što je pokupila tri medalje, ali i puno više jer je odabrala Kinu ispred SAD-a. 

Padinama Yanqinga jurili su skijaši i skijašice.

Mikaela Shiffrin nakon velikih najava nije osvojila ništa. 

Švicarci su uzeli čak devet odličja u skijanju, od toga pet zlata. 

Puno je bilo lijepih trenutaka, a znate onu, lijepe slike potiskuju ružne... S vremenom. 

Pamtit ćemo solidne nastupe naših skijaša i skijašica, njih šest, a imali smo i jednu brzoklizačicu, Valentinu Aščić,jednu snowboardericu, Leu Jugovac, skijaša trkača Marina Skendera i dvije trkačice, Tenu Hadžić i Vedranu Malec.

Jedanaest hrvatskih sportaša bilo je ovdje. Nažalost, bez medalje. 

Norveška je daleko najuspješnija nacija u Pekingu i postavila je novi rekord po broju zlatnih medalja. 

Posljednjeg dana, skijaška trkačica Therese Johaug popravila je rekord na 16 zlatnih medalja, uz 8 srebrnih i 13 brončanih.

I to bi bilo to. Plamen je ugašen - Do viđenja za četiri godine u Italiji.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!