Đoković priznao da je zaražen išao na intervju i krivo ispunio papire

12.01.2022.

08:01

Autor: I.L./HRT/Hina

Novak Đoković na treningu u Melbourne Parku

Novak Đoković na treningu u Melbourne Parku

Foto: Kelly Defina / Pool via REUTERS

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković priznao je da je prekršio pravila izolacije nakon što je prošlog mjeseca bio pozitivan na koronavirus, opisujući to kao "pogrešku u prosuđivanju". U objavi na Instagramu potvrdio je da se našao s novinarom na intervjuu nakon što je bio pozitivan na PCR testu. 


Njegove aktivnosti ispituju se dok australska vlada razmatra hoće li ga deportirati. Čeka se odluka ministra za imigracije.

Đoković, koji nije cijepljen, trenira u Melbourneu, iako još nije poznato hoće li nastupiti na Australian Openu koji počinje u ponedjeljak. 

Prije pozitivnog PCR testa, dva antigenska testa bila su negativna


Tenisač je potvrdio redoslijed događaja i njegovih aktivnosti koji su prethodili pozitivnom PCR nalazu na koronavirus u prosincu prošle godine. Istaknuo je da je 14. prosinca u Beogradu bio na košarkaškoj utakmici nakon koje su mnogi bili pozitivni na koronavirus.


Dva dana nakon utakmice, 16. prosinca, unatoč tome što nije imao simptome zaraze Covidom-19, Đoković se testirao brzim antigenskim testom na koronavirus te je rezultat toga testa bio negativan. Istog je dana, kao dodatnu mjeru opreza, napravio i PCR test čije je rezultate čekao do 17. prosinca.


Sljedećeg dana Đoković je sudjelovao na teniskom događaju gdje je djeci dijelio priznanja, a prije tog događaja ponovno je napravio brzi antigenski test koji je opet bio negativan. 


- Nisam imao simptome i dobro sam se osjećao, a rezultate PCR testiranja dobio sam tek nakon tog događaja, napisao je Đoković. 

Đoković: Sudjelovanje u intervjuu bilo je pogrešno


Poručio je i da je sljedećeg dana, 18. prosinca, otkazao sve svoje aktivnosti, osim razgovora za novine L'Equipe, istaknuvši da se na njega obvezao još ranije te se osjećao dužnim napraviti intervju te da nije htio iznevjeriti novinara. Tvrdi i da je za cijelo vrijeme intervjua održavao distancu i nosio masku, osim trenutka kada su ga fotografirali. 


Međutim, Đoković je ipak priznao da je u sudjelovanje na intervjuu bilo pogrešno.


- Kada se osvrnem, to je bila pogrešna prosudba i prihvaćam da sam trebao odgoditi tu obvezu, napisao je Đoković. 

Viza? Da, i tu se dogodila pogreška

Osvrnuo se i na izjavu o putovanjima unutar 14 dana prije dolaska u Australiju koju je trebao, poput svakog drugog putnika u Australiju, ispuniti prije ukrcaja na let. U Đokovićevoj izjavi, koju su njegovi odvjetnici predali sudu kao dokaz žaleći se na oduzimanje vize, zaokruženo je da tenisač nije u tom periodu nije nigdje putovao. 


Mediji su ranije objavili da tu tvrdnju demantiraju svjedoci, ali i sadržaj na društvenim mrežama, a Đoković je istaknuo je da izjavu o putovanju nije popunjavao on, nego njegov tim te da je to isto rekao službenicima za imigracije po ulasku u zemlju. 


- Moj se agent duboko ispričava zbog administrativne pogreške, što je kvačicom označio krivo polje u odgovoru na pitanje o mojim putovanjima prije dolaska u Australiju, istaknuo je tenisač te dodao da je to stvar ljudske pogreške te da nije bilo namjerno.


Dodao je kako je njegov tim australskoj vladi o tome danas podastro dodatne informacije, te kako više neće komentirati cjelokupnu situaciju iz poštovanja prema australskoj vladi i procesu koji je u tijeku.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!