Mikela Ristoski osvojila broncu u skoku u dalj, treću medalju u nizu

03.09.2021.

13:24

Autor: K.L./HRT/Hina

Mikela Ristoski

Mikela Ristoski

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Hrvatska paraatletičarka Mikela Ristoski (31) osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj u konkurenciji sportaša s intelektualnim teškoćama na Paraolimpijskim igrama u Tokiju postavši prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima Paraolimpijskim igrama u nizu.

Seriju je otvorila u Londonu 2012. osvojivši broncu, prije pet godina u Rio de Janeiru je bila "zlatna", da bi u Tokiju ponovno skočila do bronce.


Pobijedila je Poljakinja Karolina Kucharczyk s novim paraolimpijskim rekordom od 6.03 metara, druga je bila Ruskinja Aleksanda Ručkina s 5.49, dok je "Miki" bila treća s 5.46. Članica AKOSI Medulin rasla je iz skoka u skok, izuzev zadnjeg prijestupa, no nije uspjela nadoknaditi zaostatak od tri centimetra do srebra


- Sretna sam osvojenom medaljom, ali ne i sa skokovima. Dugo smo čekali pa sam se malo ohladila. Međutim, sretna sam zbog osvojene medalje, rekla je Puljanka. Mikelina je to treća paraolimpijska medalja, sada ima zlato i dvije bronce.

- Nije to mala stvar, tri medalje u nizu. Zaista mogu biti ponosna, no nisam još sve rekla, dodala je Ristoski koja je nosila hrvatsku zastavu na otvaranju tokijskih Paraolimpijskih igara.


Ristoski je sasvim sigurno jedna od najboljih paraatletičarki svijeta proteklih desetak godina. Jedna od rijetkih je koja se može pohvaliti naslovom paraolimpijske (2016), svjetske (2011, 2017.) i europske (2014) prvakinje. Na svjetskim prvenstvima osvojila je ukupno šest medalja, a čak je tri puta bila svjetska prvakinja (London 2017. i Christchurch 2011. u skoku u dalj, Doha 2015. u troskoku).


Sa SP-a ima i srebro (2016.), te dvije bronce (2012., 2018.), a u kolekciji osvojenih odličja u skoku u dalj s europskih prvenstava ima zlato iz Swanseea 2014., srebro iz Grosseta 2016. te bronce iz Bydgoszcza 2021., Berlina 2018. i Stadskanaala 2012. Mikela je u proteklom desetljeću čak pet puta (2012, 2015, 2016, 2017, 2019.) izabrana za sportašicu godine prema izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora.


U Riju je bila ispred Karoline Kucharczyk, no Poljakinja je sada uzvratila. - Već godinama se nas dvije i Ruskinja borimo. Ovoga je puta bila bolja i moram joj čestitati, dodala je.

Njezina sportska karijera počela je u srednjoj školi, kada ih je jednom prilikom posjetila trenerica i paraolimpijka Jelena Vuković. Kod nje je i počela trenirati, a zatom je upoznala trenera Daniala Temima s kojim radi od 2008., odnosno već 13 godina.


U početku svoje sportske karijere usporedno je radila u pulskoj studentskoj menzi. No, šefica joj je rekla da mora birati između posla i atletike jer oboje je teško raditi. Izabrala je atletiku. Naglasila je da su joj trener i obitelj najveća podrška. Otkrila je kako obožava tetovaže. Na zapešću imam šapice psa. Zatim škorpiona po svom horoskopskom znaku, pa jednu posvećenu mami.


- Za sada ne razmišljam o novoj tetovaži, mislim da je bilo dosta, dodala je sa smiješkom.


Njezin trener naglasio je kako je zadovoljan broncom, ali i da je priželjkivao srebro.


- Moramo biti zadovoljni medaljom, premda smo se nadali srebru, kako bi kompletirala sve tri paraolimpijske medalje. Nadam se da će Mikela i u budućnosti biti konkurentna, rekao je Temim, nekadašnji istaknuti atletičar koji je nastupio u skoku u vis na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu. - Ona je prva koja je osvojila tri medalje u nizu, a nadam se da će osvojiti i četvrtu, dodao je Mostarac koji o Mikeli ima samo riječi hvale.


- S njom je milina raditi, ona je izuzetno vrijedna i skromna i ambiciozna djevojka. Mislim da ima ambicija još najmanje do Pariza za tri godine, rekao je Temim.


Izbornik Damjan Sedić dodao je kako Ristoski ima izvanrednu karijeru.


- Mikela je odlična, super je skakala i samo tri centimetara su nedostajala do srebra. Do zlata realno nije mogla. Ona ima izvanrednu karijeru i nadam se da će trajati još barem do Pariza, izjavio je Sedić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!