13:18 / 05.09.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Kovačić: Ovo su više nego fantastični rezultati

Ratko Kovačić

Ratko Kovačić

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Hrvatski sportaši s invaliditetom zaključili su Paraolimpijske igre u Tokiju sa rekordnih sedam medalja.

Do sada su hrvatski paraolimpijci najviše medalja osvojili u Londonu (2012) i Rio de Janeiru (2016), po pet. Ovoga puta osvojili su tri srebra i četiri brončane medalje u četiri sporta - atletici, plivanju, stolnom tenisu i taekwondou.

- Imajući u vidu djelomičnu smjenu generacije, mlade nade, nove sportove i situaciju u kojoj naše paraolimpijke i paraolimpijci nisu imali priliku odmjeriti snage i pripremati se na međunarodnim natjecanjima, ovo su više nego fantastični rezultati, istaknuo je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić, dodavši: - Vjerovali smo u naše sportaše i sportašice, ali smo bili svjesni kako konkurencija ne spava, pa nismo sa sigurnošću mogli reći što ih čeka u Tokiju. I upravo u toj situaciji, osvojiti rekordan broj medalja velik je uspjeh.

Kovačić je istaknuo kako je ovaj paraolimpijski ciklus koji je uzrokovan pandemijom iznimno dugo trajao, te je nosio brojne izazove.

- Znamo da sportašima nije bilo lako, no marljivo su se pripremali za POI, čak i u trenucima kada je odlazak u dvoranu i na borilište bio onemogućen.

Nakon što su Olimpijske i Paraolimpijske igre odgođene za godinu dana, bilo je upitno hoće li se i 2021. održati.

- Na trenutke se činilo kao da je svijet stao i razmišljati o organizaciji jednih od najvećih sportskih događaja na svijetu u određenim je trenucima djelovalo kao nemoguća misija. Sudjelujući na sastancima IPC-a i slušajući Organizacijski odbor Tokija, bilo je jasno da su im stavovi ujedinjeni i da neće dozvoliti da sportaši i sportašice na bilo koji način budu zakinuti za krunu njihove sportske karijere tj. prilici da odmjere snage na najznačajnijem sportskom događaju. I iako je nedostajalo emocionalnog naboja sa tribina, Igre su organizirane i održane na najvišoj razini, smatra Kovačić.

Raduje što je Hrvatska u Tokiju nastupila u rekordnih osam sportova, pri čemu smo prvi put imali predstavnike u boćanju, triatlonu i taekwondou.

- Širenje ponude sportova je odličan pokazatelj razvoja paraolimpijskog pokreta. Ove su godine kao novi sportovi uvršteni - parataekwondo, paraboćanje i paratriatlon, a fascinantno je kako je hrvatska sportska baština upravo u jednom od ta tri sporta postala bogatija za jednu medalju, dodaje Kovačić.

Kovačić je istaknuo da ukoliko se želite natjecati na svjetskoj razini i ostvarivati vrhunske rezultate nije dovoljno davati maksimum, već je potrebna cjelokupna infrastruktura što znači da sve institucije moraju surađivati i osigurati najbolje moguće uvjete kako za trening, tako i za pripreme i natjecanja, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Na kraju je istaknuo kako ga zabrinjava odnos medija prema sportašima s invaliditetom.

- Usprkos razvoju, ogromnim naporima naših paraolimpijki i paraolimpijaca te njihovim sportskim dostignućima i medaljama i dalje primjećujemo kako nas mediji marginaliziraju. Pitam se kada će naši sportaši osvanuti na naslovnicama dnevnih listova i što još moraju napraviti da bi zaslužili direktan prijenos natjecanja na televiziji, naglasio je predsjednik HPO-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!