Katanušićevo srebro 22. je hrvatska medalja s POI-ja

02.09.2021.

15:32

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: fifg / Shutterstock

Srebro Ivana Katanušića u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, ukupno je 22. hrvatsko odličje u povijesti ljetnih paraolimpijskih igara, pri čemu treće na Igrama u glavnom japanskom gradu. 

Hrvatska sada ima pet zlata, sedam srebrnih i deset brončanih medalja.

Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u bacanju koplja 1992. godine u Barceloni.

Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska.

U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.

U Londonu 2012. Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

Na posljednjim Igrama u Rio de Janeiru 2016. Mikela Ristoski je bila zlatna u skoku u dalj, a Sandra Paović u stolnom tenisu. Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić su osvojile srebro u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu, kao i Zoran Talić u skoku u dalj. Velimir Šandor je bio treći u bacanju diska.

Prvu hrvatsku medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojio je Velimir Šandor koji je bio srebrni u bacanju diska u kategoriji F52, a potom su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile broncu u ekipnom natjecanju stolnoteniskog turnira te Ivan Katanušić u disku u kategoriji F64.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!