15:04 / 29.08.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Dvoje afganistanskih sportaša ipak stiglo do Tokija

Dvoje afganistanskih sportaša ipak stiglo do Tokija

Dvoje afganistanskih sportaša ipak stiglo do Tokija

Foto: Sport / Shutterstock

Dvoje afganistanskih sportaša stiglo je na Paraolimpijske igre u Tokio u sklopu velike međunarodne operacije, priopćio je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC).

Zakai Khudadadi i Hossain Rasouli evakuirani su prošlog tjedna u Kabulu nakon što je Khudadadi video pozivom zatražila pomoć nakon što su talibani došli na vlast.

Uspješno su evakuirani iz Kabula i letom preko Pariza stigli su u Japan.

Po dolasku u Paraolimpijsko selo u Tokiju sastali su se s predsjednikom IPC-a Andrewom Parsonsom i drugim dužnosnicima.

- Susret je bio izuzetno emotivan, bilo je puno suza u prostoriji. Bio je to izvanredan, zaista izvanredan sastanak, rekao je glasnogovornik IPC-a Craig Spence.

Zakai Hudadadi bit će prva žena nakon 2004. godine koja će predstavljati Afganistan na Paraolimpijskim igrama, a nastupit će u tekvandou, dok će se atletičar Rasuli natjecati na 400 metara.

Khudadadi i Rasouli su trebali stići u Tokio još 17. kolovoza, ali nisu mogli napustiti Afganistan nakon što su tisuće ljudi pohrlile na aerodrom u Kabulu u pokušaju da pobjegnu iz zemlje.

U znak podrške i solidarnosti sportašima kojima je umalo bio onemogućen nastup na POI, tijekom svečanosti otvaranja Igara u mimohodu se našla i zastava Afganistana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!