"Rusi bi se trebali natjecati pod neutralnom zastavom na OI"

02.02.2023.

22:09

Autor: HRT/Hina

Olimpijske igre u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju

Foto: Urbanscape / Shutterstock

Sjedinjene Američke Države podržale su napore Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se ruskim i bjeloruskim sportašima omogući natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom, priopćila je Bijela kuća.

 - SAD je od samog početka podržavao isključenje nacionalnih sportskih tijela Rusije i Bjelorusije iz međunarodnih sportskih saveza, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.


- U slučajevima kada sportske organizacije i organizatori događaja, kao što je Međunarodni olimpijski odbor, odluče dopustiti sportašima iz Rusije i Bjelorusije da sudjeluju u sportskim događajima, trebalo bi biti potpuno jasno da ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju, dodala je. Iz Bijele kuće su dodali da se i dalje protive bilo kakvom isticanju državnih simbola, zastava i grbova.


Američki odgovor dolazi nešto manje od tjedan dana nakon što je MOO odlučio da će, unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu, proučiti mogućnosti sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša na službenim natjecanjima, među kojima i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.


Stav SAD-a samo pridonosi rastućoj raspravi oko nadolazećih Igara u Parizu 2024. Prije nekog vremena Ukrajina je pozvala na potpunu zabranu ruskih sportaša zbog ruske invazije na Ukrajinu. Rusija se, s druge strane, zalaže za ukidanje svih ograničenja i tvrdi da Olimpijske igre ne treba politizirati.


Baltičke zemlje i Poljska pozvale su međunarodna sportska tijela da zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na OI i drugim sportskim natjecanjima dok god traje rat u Ukrajini.


- Ministri Litve, Estonije, Latvije i Poljske su objavili zajedničku izjavu kojom traže isključenje ruskih i bjeloruskih sportaša, kazala je litvanska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Jurgita Siugzdiniene.


Međutim, s druge strane glavni tajnik Austrijskog olimpijskog odbora (ÖOC) Peter Mennel se kao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Thomas Bach založio za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024.


- Mišljenje Međunarodnog olimpijskog odbora je da niti jedan sportaš ne smije biti spriječen sudjelovati na natjecanjima samo zbog svoje putovnice. Mi u Austrijskom olimpijskom odboru slažemo se s tom ocjenom, objasnio je Mennel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!