Ukrajina optužila MOO: Promicatelj su rata, ubojstava i razaranja

30.01.2023.

11:14

Autor: HRT/Hina

Thomas Bach

Thomas Bach

Foto: Dalibor Urukalovic/ / PIXSELL

Ukrajinsko predsjedništvo optužilo je u utorak Međunarodni olimpijski odbor (MOO) da je "promotor rata" jer razmatra mogućnost da odobri ruskim sportašima sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024. pod neutralnom zastavom.

- MOO je promicatelj rata, ubojstava i razaranja. MOO sretno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a zatim nudi Rusiji platformu za promicanje genocida nad Ukrajincima, napisao je na svom Twitteru savjetnik predsjednika Mihailo Podoliak, osobno ciljajući na Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a.


- Očito je da novac kojim se kupuje olimpijsko licemjerje ne miriše na ukrajinsku krv. Zar ne, gospodine Bach?, nastavio je.


Ukrajina je od veljače 2022. pod ruskom invazijom, a službeni Kijev zahtijeva da se sportašima iz Rusije i Bjelorusije, saveznice Kremlja, zabrani sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.


Ali MOO je u srijedu rekao da "razmatra" mogućnost da im se dopusti sudjelovanje pod neutralnom zastavom, dok su Rusi i Bjelorusi isključeni iz većine međunarodnih natjecanja od početka invazije.


Ovi su prijedlozi izazvali bijes Ukrajinaca. Predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je osudio "licemjerje" MOO-a i pozvao Thomasa Bacha da posjeti Bahmut, jedno od žarišta u ratu s Rusijom.


U nedjelju je u svom dnevnom obraćanju rekao da je o tome napisao pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. "Olimpizam i terorističke države ne smiju se križati", rekao je Zelenskij kada mu je ukrajinski ministar sporta u četvrtak zaprijetio da će bojkotirati Olimpijske igre 2024.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!