Baltičke zemlje za isključenje Rusa i Bjelorusa s OI, Austrija protiv

02.02.2023.

14:35

Autor: K.L./Hina

Olimpijski krugovi u Lausannei

Olimpijski krugovi u Lausannei

Foto: Denis Balibouse/File Photo / REUTERS

Baltičke zemlje i Poljska pozivaju međunarodna sportska tijela da zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na Olimpijskim igrama i drugim sportskim natjecanjima dok god traje rat u Ukrajini, izjavila je u četvrtak litvanska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Jurgita Siugzdiniene.

- Ministri Litve, Estonije, Latvije i Poljske su objavili zajedničku izjavu kojom traže isključenje ruskih i bjeloruskih sportaša, kazala je Siugzdiniene.


Međutim, s druge strane glavni tajnik Austrijskog olimpijskog odbora (ÖOC) Peter Mennel se kao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Thomas Bach založio za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024.


- Mišljenje Međunarodnog olimpijskog odbora je da nijedan sportaš ne smije biti spriječen da sudjeluje u natjecanjima samo zbog svoje putovnice. Mi u Austrijskom olimpijskom odboru slažemo se s tom ocjenom, objasnio je Mennel.


Istovremeno, Mennel se zalagao za oštru osudu bilo kakvog izražavanja podrške ruskom ratu.


- Svatko tko aktivno podupire rat neće smjeti sudjelovati, nadovezao se Mennel.


Tri baltičke države i Poljska, članice NATO-a i EU, koje graniče s Rusijom i Bjelorusijom pružaju jaku potporu Ukrajini i među prvima su počele slati oružje i druge oblike pomoći. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!