15:27 / 07.07.2021.

Autor: I.L./HRT/Hina

Paraolimpijci na medijskoj radionici 50 dana do POI-ja

Ivan Mikulić, Antonio Franko i Davor Komar

Ivan Mikulić, Antonio Franko i Davor Komar

Foto: Dnevnik / HRT

U organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) i Allianz Hrvatska održana je radionica za predstavnike medija u sklopu koje su paraolimpijci Ivan Mikulić, Antonio Franko i Davor Komar, koji će se natjecati na POI u Tokiju, kroz različite teme novinarima predstavili paraolimpijski svijet i sportove u kojima se natječu.

Na radionici je održan i okrugli stol na temu zastupljenosti žena u paraolimpijskom sportu.


Riječ je o tradicionalnom okupljanju pred Paraolimpijske igre koje je održano već šesti put s ciljem da se predstavnici hrvatskih medija bolje upoznaju s paraolimpijskim sportom, kao i inspirativnim, odlučnim i hrabrim sportašima koji ulažu mnogo truda i odricanja kako bi izborili plasman na POI.


Na ovogodišnjoj radionici predstavljeni su sportovi u kojima ćemo prvi put imati predstavnike na Paraolimpijskim igrama - paraboćanje, parataekwondo i paratriatlon.


- Velika je stvar već i plasman na POI. Međutim, vidim se na postolju. Nije to nemoguće, no najvažnije je da pružim a 100 posto svojih mogućnosti, kazao je Ivan Mikulić koji će hrvatske boje braniti u parataekwondou.


Antonio Franko bit će prvi hrvatski triatlonac na POI.


- Nadam se da ću u Tokiju biti u top formi, a onda se mogu uključiti u borbu za odličje, kazao je Franko otkrivši kako paratriatlonci u njegovoj kategoriji moraju što brže isplivati 750 metara, odvoziti bicikl 20 kilometara i istrčati sa sportskom protezom 5 km.


- Mislim da naši sportaši svojim radom, zalaganjem i značajnim sportskim uspjesima mogu i trebaju još više motivirati hrvatsku javnost, dodao je Davor Komar,  prvi predstavnik Hrvatske u paraboćanju na Paraolimpijskim igrama.

Događanje su uveličale i tri paraolimpijske sportašice - Jelena Vuković, Nataša Sobočan i Ruža Markešić koje su iz perspektive sportašica s invaliditetom iznijele svoja iskustva u svijetu paraolimpijskih sportova te s kakvim su se sve preprekama susretale tijekom života i sportske karijere.

- Medijske radionice su vrlo važne jer kroz njih sustavno približavamo paraolimpizam predstavnicima hrvatskih medija. Iz godine u godinu vidimo pomake, ali smo još daleko od cilja. Našim dobrim rezultatom "natjerale" smo medije da pišu o nama jer zaslužujemo pažnju kao i svi ostali sportaši, kazala je Vuković koja je na POI u Ateni 2004. osvojila broncu u bacanju diska dodavši kako mediji još ne prepoznaju važnost paraolimpijskog sporta.

Dopredsjednik HPO-a Josip Držaić je istaknuo kako se nada da će naši sportaši u Tokiju oduševiti svojim rezultatima, ali i da će mediji adekvatno popratiti njihove uspjehe i priče.
Domaćin medijske radionice i ove godine je bio Allianz Hrvatska, koji već godinama podržava razvoj paraolimpijskog sporta  u Hrvatskoj, ali i svijetu.

- Nastup na Paraolimpijskim igrama vrhunac je svakog sportaša s invaliditetom, stoga nas mogućnost da ih u tome podržimo čini zaista sretnima. Uz ljubav i strast prema sportu koju su paraolimpijci demonstrirali i na ovoj medijskoj radionici, sigurni smo da će naši svjetski rekorderi i europski prvaci i ove godine cijelu Hrvatsku učiniti ponosnima i vratiti se s brojnim medaljama iz Tokija, izjavila je Marijana Jakovac, članica uprave Allianz Hrvatska.

Paraolimpijske igre u Tokiju održat će se od 24. kolovoza do 5. rujna, a ove će se godine natjecati više od 4000 paraolimpijaca iz cijeloga svijeta u 22 sporta. Boje Hrvatske branit će dvadeset hrvatskih paraolimpijaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!