16:32 / 28.04.2021.

Autor: Kod nas doma/HRT

"Kome ćeš oprostiti, ako nećeš bratu"

Martin i Valent Sinković

Martin i Valent Sinković

Foto: Kod nas doma / HRT

Braća Martin i Valent Sinković najuspješniji su hrvatski veslači, koji su trenutno ponovno na „krovu“ Europe. Martin kaže kako je prva medalja uvijek najdraža – svoje prvo europsko zlato osvojili su u Vareseu 2012. godine, a ove godine su na istom mjestu ponovili isti uspjeh.

- Isto su Talijani bili drugi. Posebna utrka, stvarno smo dobro odveslali, baš smo zadovoljni. Nekako nam je zadnjih mjesec dana čamac išao baš lijepo, bolje nego zadnje četiri godine, otkad smo se prebacili u novu disciplinu, priča Martin.


Osim sportskih uspjeha, Valent se može pohvaliti i sretnim vijestima u obitelji. Nedavno je postao otac malog Karla.


- To je nešto najljepše što čovjek može doživjeti, priča Valent i dodaje kako je njihova zlatna medalja bila za Karla. - Karlo je s 15 dana osvojio zlato, kaže s osmijehom. Martin se, pak, može pohvaliti dobrim kulinarskim vještinama. U zadnje vrijeme najviše koristi 'sous vide', tehniku sporog kuhanja. - To obožavam, ali volim sve kuhati. Htio sam uvijek biti kuhar, nekako me život odveo u drugom smjeru, ali nikad se ne zna, smije se.

Uspješna braća kažu kako im je sljedeći cilj ove sezone sudjelovanje na Svjetskom kupu u Zagrebu. - To nam je prilika da se pokažemo na domaćem terenu, i baš smo sretni što smo to uspjeli dovesti u Zagreb i Hrvatsku. To je jako velika stvar i za nas, i Savez, i Jarun. Puno se napravilo na Jarunu, ali još se uređuje. Mislim da će se svima svidjeti, kaže Martin i dodaje kako jedva čekaju da u Zagreb dođu veslači iz cijelog svijeta i vide kako im je dobro na Jarunu. Nakon Zagreba, čeka ih Svjetski kup u Italiji, i Olimpijske igre za koje kažu kako će biti kruna cijele sezone i petogodišnjeg ciklusa.

Martin i Valent navikli su na prva mjesta i medalje, i kažu kako su razočarani ako u tome ne uspiju, a nisu dali sve od sebe. - Još uvijek imamo sreću da, kada odveslamo najbolje, smo uvijek prvi. Ipak, dogodi nam se neka lošija utrka, kao prošle godine na Europskom prvenstvu. Jednostavno smo osjećali da možemo bolje, i normalno da nismo bili sto posto sretni s onim što smo napravili, kad znamo da smo trenirali bolje, kaže Valent.

Kako bi mogli dati najbolje od sebe, najčešće odrađuju prvi trening na vodi ujutro od 7 do 9, zatim popodne slijedi teretana oko 15 ili 16 sati, a ponekad i veslaju ili voze bicikl. - U principu imamo 4-5 sati treninga dnevno, a između treninga je odmor, kaže Martin.

Kažu kako im je olakotna okolnost i činjenica da su braća. - Lakše je reći neke stvari koje su ti na umu, i znaš da će se neke svađe zaboraviti kad izađemo iz čamca, to se brzo riješi. Kome ćeš oprostiti, ako nećeš bratu. Definitivno je prednost, zaključuje Valent.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!