Prvi put u povijesti Svjetski veslački kup u Zagrebu

22.04.2021.

15:43

Autor: A.M./Hina

Konferencija za novinare na temu Svjetskog veslačkog kupa

Konferencija za novinare na temu Svjetskog veslačkog kupa

Foto: Robert Anić / PIXSELL

U Zagrebu će se od 30. travnja do 2. svibnja prvi put u povijesti održati Svjetski veslački kup, a tom prigodom na Jarunu je održano press druženje hrvatskih veslača i veslačica.

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se ponajbolji svjetski veslači koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara, te olimpijski doprvak Damir Martin u samcu.

Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain u samcu, te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara.

Svima njima ovo će biti prvi 'svjetski nastup' na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.

- Ovo je važan trenutak za hrvatski sport i veslanje, budući da se nakon rekonstrukcije staze na Jarunu otvorila mogućnost održavanja Svjetskog kupa i dovođenja najboljih svjetskih veslača u Zagreb. Ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole, istaknuo je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

Martin Sinković se zahvalio Gradu Zagrebu na podršci i mogućnosti da prvi put u povijesti na domaćem terenu odmjere snage s najboljim svjetskim veslačima, u nadi da će se u Zagrebu Svjetski kup održati i 2023. godine, a u budućnosti možda i Svjetsko prvenstvo.

- Sretni smo što ćemo odmjeriti snage s najboljim svjetkim posadama na domaćem terenu. Tko, zna možda se kroz koju godinu na Jarunu održi i svjetsko prvenstvo, poručio je Martin Sinković.

Damir Martin je istaknuo kako ni najmanje ne sumnja u uspjeh predstojećeg natjecanja.

- Ovo je zaista lijepa prigoda. Uopće ne sumnjam u organizaciju i sve što je potrebno jer iza nas dugogodišnje iskustvo zagrebačkog i hrvatskog veslanja. Ovo će biti samo jedan "dan u uredu" za organizaciju, poručio je srebrni s OI-ja u Rio de Janeiru 2016.

Na Jarunu će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković koje su na nedavnom EP-u u disciplini dvojac bez kormilara osvojile peto mjesto.

- Sretni smo budući je to prvi put da se takvo natjecanje događa u Hrvatskoj. Nadamo se dobrom rezultatu, nažalost bog epidemiološke situacije neće biti navijača, istaknula je Ivana Jurković.

Patrik Lončarić, predstavnik četverca bez kormilara, također je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja natjecanja u Zagrebu, u nadi da će dobrim rezultatom napraviti dodatni iskorak, prije regate koja ih dijeli od finalne kvalifikacijske regate za Olimpijske igre u Tokiju.

- Ovo je velika stvar, Svjetski kup na Jarunu. Imamo dobre veslače, a nadam se kako ćemo proći što bolje, napraviti još jedan iskorak.

Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta uputio je zahvale i čestitke u ime Vlade i resornog ministarstva, svim sudionicima na hrabrosti i odlučnosti da u teškim pandemijskim uvjetima organiziraju jednu ovakvu manifestaciju te je siguran kako će ovo biti odlična uvertira za nadolazeća natjecanje na kojem će neke posude pokušati izboriti nastup na Olimpijskim igrama.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika, zaželjela je svim sportašima dobro zdravlje i mnogo sportskog uspjeha. Naglasila je kako će investicija od 30 milijuna kuna za uređenje same staze ostati ne samo za ovo natjecanje, već i za generacije koje tek dolaze i koje će možda i zahvaljujući ovoj manifestaciji zavoljeti ovaj sport te se okušati u veslanju.

Podršku događaju pružila je i Turistička zajednica Grada Zagreba.

- Sportska događanja jedan su od najbitnijih ambasadora svake države, a samim time i grada u kojem se održavaju. Posebno mi je drago da je Zagreb u ova neizvjesna vremena, po prvi put u povijesti, domaćin dvaju velikih svjetskih sportskih događanja - Svjetskog veslačkog kupa, a nešto ranije i Svjetskog reli prvenstva (WRC), kazala je direktorica Martina Bienenfeld.

Predstavnica WWF Adrie Ivana Korn Varga, naglasila je važnost vode kao prirodnog resursa te je kao temelj očuvanja slatkovodnih eko sustava ostvarena suradnja između WWF i Svjetske veslačke federacije pa tako i Hrvatskim veslačkim savezom. Poželjela je sreću veslačima i najavila nominaciju petodržavnog UNESCO rezervata biosfere Mura, Drava Dunav.

Prema smjernicama za upravljanje događajima Svjetska veslačka federacija, Hrvatski veslački savez i Olimpijski odbor razvili su COVID -19 plan zaštite za organiziranje sportskih događaja na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Plan su pažljivo pregledali i odobrili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski stožer civilne zaštite. Svjetska veslačka federacija i Olimpijski odbor uvjereni su da su mjere koje se planiraju primijeniti prikladne kako bi se rizik od prijenosa i infekcije na događaju sveo na minimum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!