Hrvatski skijaši spremni za Sljeme, Zubčić: "Staza će biti dosta zeznuta"

03.01.2022.

13:27

Autor: K.L./Hina

Filip Zubčić

Filip Zubčić

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Šestorica hrvatskih skijaša, predvođenih Filipom Zubčićem, spremno dočekuju nastup na sljemenskom Crvenom spustu, na kojem će u srijedu pokušati ponoviti, a možda i poboljšati prošlogodišnje rezultate, kad su četvorica osvojila bodove za Svjetski kup, a trojica bila među 15 najboljih.

Filip Zubčić tada je osvojio peto mjesto, što mu je u tom trenutku bio najbolji slalomski rezultat u karijeri, a isti je slučaj bio s Matejom Vidovićem, koji je završio kao 12., te sa Samuelom Kolegom koji je osvojio prve i jedine bodove u Svjetskom kupu završivši na 15. poziciji. Istok Rodeš bio je 23.

Toj četvorici će se 5. siječnja na startu pridružiti američki student Leon Nikić i debitant u Svjetskom kupu Tvrtko Ljutić.

S obzirom na dosadašnje rezultate, najviše se očekuje od Filipa Zubčića koji je osvajanjem 3. mjesta u Val d'Isereu već ostvario postavljeni slalomski cilj za ovu sezonu.

- Stvarno sam bio sretan što sam već u prvoj utrci došao do postolja. Puno smo trenirali slalom posljednjih nekoliko godina. Možda je bio malo iznenađujući rezultat za prvu utrku, ali dobro sam se osjećao. Nadam se da mogu do još kojeg postolja u slalomu, rekao je Filip, koji je nekoliko dana proveo u krugu obitelji uglavnom odmarajući se.

- Jučer smo imali kratki trening na Sljemenu. Staza je dobro izgledala s obzirom na visoku temperaturu. Odmorio sam se tako da sam spreman za siječanj.

Stanje staze umnogome će utjecati na rezultate skijaša, ali Zubčića to ne zabrinjava. Zapravo, raduje im se.

- Sigurno će staza biti dosta zeznuta. Za našu utrku najavljena je kiša ili snijeg. Ako bude grbava, bit će fizički zahtjevna, a meni to odgovara. Često sam ostvarivao dobre rezultate na teškim i dugim stazama.

Ono čega zasigurno neće biti jest navijački huk uz stazu.

- To ne utječe na moju izvedbu. Kad stanem na start, fokusiran sam samo na stazu. Sigurno je mnogo bolje skijati kad ima ljudi, kad se navija. Zato je lijepo skijati u Svjetskom kupu, pogotovo na Sljemenu, gdje su naši navijači. Nadam se da će se sljedeće godine napuniti Sljeme. To bi bilo prekrasno, poručio je 28-godišnji Zagrepčanin.

Drugo najjače hrvatsko slalomsko oružje je Matej Vidović, Zubčićev sugrađanin i vršnjak, veteran Crvenog spusta, koji će deveti put zaredom nastupiti na Snow Queen Trophyju. Na prva dva slaloma u ovoj sezoni osvojio je bodove - u Val d'Isereu je bio 19., a u Madonni di Campiglio završio na 26. mjestu.

Prošlogodišnje 12. mjesto na Crvenom spustu njegov je najbolji rezultat u Svjetskom kupu, a ono čemu stremi je ulazak među deset najboljih.

- Na Sljemenu se odlično osjećam, domaća staza, mnogo smo ovdje trenirali tijekom godina. Motivira me top 10 rezultat. Vjerujem da to mogu. Skijam bolje nego ikada. Vjerujem da će uskoro doći, optimističan je uvijek staloženi i realni Matej koji u najavljenim uvjetima ne vidi posebne teškoće.

- Neće biti ništa posebno ove sezone. Na Sljemenu dosta često imamo proljetne uvjete. Snijega ima, podloga je napravljena. Neće biti nekih problema, nema nepoznanica.

Ako je do danas možda i bilo sumnji vezanih za nastup Istoka Rodeša na 13. muškom izdanju sljemenskog slaloma za Svjetski kup, 25-godišnji Varaždinac sam ih je otklonio.

- Čuo sam na radiju da još nije sigurno, ali ja se planiram pojaviti na startu, mislim sa startnim brojem 32.

U Svjetskom kupu ga nije bilo gotovo godinu dana, od utrke u Kranjskoj Gori sredinom ožujka prošle godine. Netipična ozljeda lakta odvojila ga je od natjecanja za kojima žudi.

- Bilo mi je bitno da otvorim sezonu na Sljemenu. To je staza koju poznajem i na kojoj mogu izvući više. Lakat nije na sto posto, ali i ne mora biti jer mogu skijati na sto posto. Na treninzima skijam iznenađujuće dobro, s obzirom na to da imam dva tjedna treninga. Idem bez ikakva pritiska. Mislim da mogu iz sebe izvući nešto što imam u sebi nakon svih tih kilometara koje sam napravio tijekom godina, rekao je Istok, kojemu će na ruku ići i mekša podloga.

- Dobro što nije ledeno, a možda će biti grbavo pa bude još teže. Što bude, bit će. Idem neopterećen na stazu.

Nastup na Sljemenu trebao bi biti početak redovitijih pojavljivanja u Svjetskom kupu.

- Mogu još četiri puta nastupiti u Svjetskom kupu, a da i dalje imam status ozlijeđenog za sljedeću sezonu. No, nije moja odluka koliko ću nastupati. Što se mene tiče, bio sam kod kuće u Varaždinu i spakirao stvari do Schladminga, odlučan je Rodeš.

Velika očekivanja od novog sljemenskog nastupa ima i 22-godišnji Samuel Kolega.

- Prošle je godine leglo dobro. To je dobro za samopouzdanje. Uvijek imam velika očekivanja, veća nego drugi. Uvijek mi je cilj pokazati svoje najbolje skijanje, rekao je Samuel, koji na prva dva slaloma za Svjetski kup u ovoj sezoni još nije bio u borbi za bodove, ali ima pobjedu iz FIS natjecanja i zadovoljan je svojim skijanjem na treninzima.

Velika očekivanja ima i budući psiholog Leon Nikić, koji je za sljemenski nastup, svoj treći u karijeri, a prvi nakon 2020., doletio sa studija u SAD-u.

- Osjećam se dobro. Pripreme su bile veoma dobre. Skupio sam malo manje dana nego prije prošle godine jer smo na Aljasci imali malo problema sa stazama. Ovo mi je prvi nastup u Svjetskom kupu nakon dvije godine. Očekujem da uđem u prvih 30 i to je cilj, rekao je 22-godišnji Nikić koji će prije povratka na studij sudjelovati na još jednoj FIS utrci u Austriji.

FIS utrke skijaška svakodnevica su 19-godišnjeg Tvrtka Ljutića koji će u srijedu na Sljemenu imati svoj debi u Svjetskom kupu.

- Ne znam što bih trebao očekivati i kako bi to trebalo izgledati. Bio bih zadovoljan jednim korektnim nastupom. To bi meni bilo dovoljno, rekao je stariji brat Zrinke Ljutić, koja će dan prije njega pokušati osvojiti svoje prve bodove u najjačoj konkurenciji.

Da je u dobroj formi, Tvrtko je dokazao osvajanjem dvaju drugih mjesta na FIS utrkama u Sloveniji uoči Božića.

- Sve koje sam skijao posljednjih mjesec dana bile su na visokom nivou. To mi je dalo samopouzdanja za ovu utrku, istaknuo je Ljutić i otkrio koji su mu savjet dali dečki iz reprezentacije:
- Samo su mi rekli da idem - 'full gas'.

Prva vožnja muškog slaloma na Sljemenu na rasporedu je u srijedu sa startom u 15.30, a druga vožnja počet će u 18.40.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!