"Bilo je pitanje vremena kad će nakon nas jedna generacija iskočiti"

03.01.2022.

09:59

Autor: HRT/Dobro jutro, Hrvatska/K.L.

Ana Jelušić Black

Ana Jelušić Black

Foto: HTV / HRT

Najbolje svjetske slalomašice i slalomaši 2022. godinu tradicionalno će započeti na zagrebačkom Sljemenu.

Šesnaesti put Sljeme će ugostiti žensku, a trinaesti put mušku utrku Svjetskog kupa "Snow Queen Trophy" koje se održavaju 4. i 5. siječnja. Povodom ovogodišnje Snježne Kraljice u "Dobro jutro, Hrvatska" gostovala je Ana Jelušić Black bivša hrvatska skijaška olimpijka, a danas konzultantica  za razne sportske organizacije.

- Nema gledatelja na Sljemenu, ali zato će svi moći pratiti utrke na Hrvatskoj radioteleviziji, rekla je na početku Jelušić Black pa se osvrnula na tradiciju skijaške utrke na Sljemenu:

- Predivno je što Zagreb ima jednu tradiciju, nismo više nova utrka, imamo osigurano mjesto u kalendaru i sljedeće sezone do kad je kalendar napravljen. Nadamo se da će Hrvatska uspjeti nastaviti tradiciju, pogotovo jer sad Hrvatska ima jednu vrlo kvalitetnu bazu skijaša. Vidjeli smo ove godine od Filipa Zubčića preko Leone Popović te mladih nada kao što su Zrinka Ljutić, njezin brat Tvrtko, braća Kolega, Matej Vidović... Definitivno imamo razloga za nastaviti s ovom prekrasnom tradicijom.

Iako vrijeme nije u skladu sa skijaškim uvjetima u Zagrebu, sve je spremno na Sljemenu.

- Ekipa na Sljemenu je apsolutno dobro uhodana, dobro poznaje brdo i snježne uvjete. Napravili su dovoljno snijega kad su za to bili dobri uvjeti, kad je bilo hladno. Dobra je baza, može se trenirati i na Zelenom spustu, nema nikakvih briga što se tiče utrka, rekla je Jelušić-Black.

Posebnost hrvatske utrke u Svjetskom skijaškom kupu je ta da se održava u glavnom gradu.

- Ovo je druga pandemijska utrka. Zagreb nije jedina utrka na kojoj nema gledatelja, skijaši su već navikli na to. S jedne strane imaju prilike uživati u čarima Zagreba, prošetati se i biti na zraku bez da uvijek budu izolirani na nekoj planini kao na drugim utrkama. S druge strane, u ovom trenutku je najbitnije da imaju dobre uvjete za natjecanje, da TV prijenos prenese kvalitetu njihovih emocija uz nadu da će sljedeće godine biti navijača uz stazu.

Prisjetila se Ana Jelušić Black i svojih nastupa na Sljemenu.

- Mislim da je moja zadnja utrka bila finale sezone 2011. godine, ako se ne varam. Tada je uslijedila moja godina pauze poslije koje se nikad nisam vratila, ali moje zlatne godine bile su 2007. i 2008., i moje čuveno sljemensko postolje koje će zauvijek ostati jedan od najupečatljivijih dana u mom životu.

Budućnost hrvatskog skijanja nije upitna...

- Janica i Ivica su bili klasa za sebe, ali u zlatnim godinama uz Janicu smo bile Nika Fleiss i ja, tri Hrvatice u najboljih deset slalomašica u svijetu. Puno nacija, s većom skijaškom bazom bile bi ponosne na to. Bilo je samo pitanje vremena kad će nakon nas jedna generacija iskočiti. Meni je drago da sutra imamo tri natjecateljice, a prekosutra šest natjecatelja, zaključila je Ana. 

Prva vožnja je na rasporedu od 12.30 sati, a druga će započeti u 16.05 sati. Bit će to 16. izdanje ženskog slaloma na Crvenom spustu, dok će se skijaši 5. siječnja za krunu i plašt sljemenskog kralja boriti po 13. put. Start prve vožnje je u 15.30 sati, a druge u 18.40 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!