FINA zabranila transrodnim osobama natjecanje u ženskoj konkurenciji

20.06.2022.

11:46

Autor: A.M./HRT

Lia Thomas

Lia Thomas

Foto: Philadelphia Inquirer / TNS/ABACA

Svjetska plivačka organizacija FINA donijela je povijesnu odluku o zabrani transrodnim ženama natjecanja u ženskoj konkurenciji ako su prošle kroz bilo koji dio muškog puberteta.

Odluka je donesena sa 72 posto glasova među 152 nacionalne federancije na izvanrednoj sjednici u Budimpešti, gdje se trenutačno održava Svjetsko prvenstvo, i to nakon izvješća FINA-inog znanstvenog vijeća koje je ustanovilo da transrodne žene imaju značajnu prednost nad ženskim natjecateljicama čak i nakon smanjivanja nivoa testosterona lijekovima.


Ustanovljena je umjesto toga nova otvorena kategorija za natjecatelje.


To praktično znači da se natjecatelji poput Amerikanke Lije Thomas neće moći natjecati na Olimpijskim igrama u ženskoj konkurenciji.


- Moramo zaštiti prava naših sportaša i sportašica, ali i pravednost, posebno u ženskim natjecanjima, rekao je predsjednik FINA-e Husain al-Musallam.

Ovo glasanje i odluka čine FINA-u tek drugom svjetskom sportskom organizacijom, nakon ragbija 2020., koja je zabranila natjecanje transrodnim osobama u ženskoj konkurenciji na znantvenoj bazi. Većina drugih sportova je kao jedino mjerilo uzela nivo testosterona.


Bivša britanska plivačica Sharron Davies pozdravila je odluku:


- Ne mogu dovoljno izraziti koliko sam ponosna na moj sport i na FINA-u za praćenje znanosti. Plivanje je uvijek otvoreno za sve, ali fair-play mora biti zaštićen, napisala je na Twitteru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!