19:08 / 21.06.2021.

Autor: A.M./Hina

Burne reakcije na prvu transrodnu osobu na OI-ju

Laurel Hubbard

Laurel Hubbard

Foto: Paul Childs / REUTERS/File Photo

Novozelandska dizačica utega Laurel Hubbard (43) postat će prva transrodna osoba koja će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju, nakon što je i službeno uvrštena u novozelandsku reprezentaciju.

Danas 43-godišnja novozelandska reprezentativka do promjene spola 2013. nastupala je u muškoj konkurenciji, a normu za nastup na odgođenim Olimpijskim igrama u Tokiju Hubbard je ispunila zahvaljujući dodatnim kriterijima u sustavu kvalifikacija, zbog prekida natjecanja izazvanih pandemijom Covida-19.


Natjecat će se u superteškoj kategoriji (87+), a bit će najstariji dizač na Igrama.


- Zahvalna sam i počašćena ljubaznošću i podrškom koju su mi pružili Novozelanđani, rekla je Hubbard u izjavi koju je objavio Novozelandski olimpijski odbor (NZOC).


Šef NZOC-a Kereyn Smith rekao je da je to "povijesni trenutak u sportu i za novozelandsku reprezentaciju".


- Znamo da postoji mnogo pitanja o pravednosti transrodnih sportaša koji se natječu na Olimpijskim igrama, ali želio bih iskoristiti ovu priliku da nas podsjetim da je Hubbard ispunila sve tražene kriterije.


Podršku dizačici utega pružila je i novozelandska vlada.


- Ponosni smo na nju kao i na sve naše sportaše i podržavat ćemo je cijelim putem, rekao je ministar sporta Grant Robertson.


Hubbard se ima pravo natjecati na Olimpijskim igrama od 2015. godine, kada je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) izdao smjernice kojima je dozvoljeno bilo kojem transrodnom sportašu natjecanje kao žena pod uvjetom da je razina testosterona ispod 10 nanomola po litri najmanje 12 mjeseci prije njihovog prvog natjecanja.


Save Women Sport Australasia, skupina koja se protivi nastupu transrodnih žena u ženskim sportovima, rekla je da je Hubbardov izbor dopušten "pogrešnom politikom MOO-a".


- Muškarci imaju prednost u izvedbi koja se temelji na njihovom biološkom spolu, rekla je suosnivačica skupine Katherine Deves za Reuters TV.


- Premašuju nas po svakom metričkom pokazatelju - brzina, izdržljivost, snaga. Zaboravljamo na anatomiju, bogate mišiće, veće organe...


Belgijska dizačica utega Anna Vanbellinghen izjavila je prošlog mjeseca da je dopuštanje Hubbardu da se natječe u Tokiju nepravedno prema ženama i "kao loša šala".


Hubbard je 2019. osvojila zlatnu medalju na Pacifičkim igrama koje su održane u Samoi, a pobijedila je ispred domaće reprezentativke i prvakinje Commonwealtha Feagaiga Stowers, što je među Samoancima pokrenulo lavinu nezadovoljstva.


Australska federacija dizanja utega je 2018. tražila zabranu nastupa za Hubbard na Igrama Commonwealtha u Gold Coastu, ali su organizatori natjecanja odbili taj zahtjev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!