18:13 / 31.03.2020.

Autor: A.M./Hina

Idaho prvi zabranio transrodnim djevojkama natjecanje sa sportašicama

Ilustracija (Screenshot: YouTube)

Ilustracija (Screenshot: YouTube)

Foto: - / -

Idaho postaje prva američka savezna država koja će zabraniti transrodnim djevojkama i ženama natjecanje sa sportašicama.
Idaho postaje prva američka savezna država koja je konkretno riješila kontroverzno pitanje nastupa transrodnih osoba u ženskom sportu, i to na način da će zabraniti transrodnim djevojkama i ženama natjecanje sa sportašicama, a ujedno će i zabraniti transrodnim osobama mijenjanje rodnog lista.
Guverner Brad Little potpisao je dva zakona koja su izazvala brojne kritike i prosvjede LGBT zajednice koje su taj potez nazvale štetnim i diskriminirajućim. - Tužan je dan u Sjedinjenim Državama kada su zakonodavci odlučili zaustaviti trans mlade ljude da se bave sportom, umjesto da im pruže podršku i mogućnosti potrebne za opstanak i napredak, rekao je jedan od boraca za prava transrodnih osoba Sam Brinton.
Zakon House Bill 500, također poznat kao "Zakon o poštenju ženskog sporta" zabranjuje trans djevojkama i ženama da se natječu sa sportašicama u sportovima koji su povezani s državnim javnim školama i sustavima visokog obrazovanja.
- Prema ovom zakonu, dječaci i muškarci neće moći zauzeti mjesto djevojčica i žena u sportu jer to nije pošteno, rekla je državna zastupnica Barbara Ehardt. Little je također potpisao zakon "House Bill 509", koji sprečava transrodne osobe u dobivanju novog rodnog lista s rodnim identitetom.
- Pristalice ovog zakona pokušavaju riješiti problem koji nikad nije postojao. Posebno cilja na ljude poput mene i sve transrodne sportašice i uskraćuje nam mogućnost da se natječemo u sportu, rekla je Lindsay Hecox, transrodna žena i trkačica sa Sveučilišta Boise State.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!