Bauhausu prva etapa utrke CRO Race, Miholjević oduševio

28.09.2021.

14:04

Autor: HRT/Hina

Završnica prve etape CRO Racea u Varaždinu

Završnica prve etape CRO Racea u Varaždinu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Završena je prva, ujedno i najdulja etapa šestog izdanja biciklističke utrke kroz Hrvatsku, CRO Race. Etapa duga 237 kilometara krenula je iz Osijeka, a cilj je bio u Varaždinu.

Nijemac Phil Bauhaus, član momčadi Bahrain Victorious opravdao je status jednog od favorita za pobjedu, on je nakon 237 kilometara voženih od Osijeka do Varaždina u završnom sprintu u središtu Baroknog grada bio brži od drugog Nizozemca Olava Kooija (Jumbo-Visma) i trećeg Norvežanina Kristoffera Halvorsena (Uno-X).


Bauhaus će tako u drugoj etapi koja će se voziti u srijedu od Slunja do Otočca ponijeti crvenu majicu vodećeg u ukupnom redoslijedu, a ovo mu je deveta pobjeda u 2021. godini.


- Dobro sam se pozicionirao pred finiš. Moja momčad je odradila odličan posao jer je bila vjetrovita etapa. Očekujem kako će o pobjedniku etape odlučivati sprint i u srijedu iako će pred nama biti mnogo više uspona, kazao je Bauhaus po završetku etape.

Najduža etapa ovogodišnje utrke krenula je očekivano, vrlo brzo nakon samoga starta formirala se skupina od pet vozača koja se izdvojila iz pelotona i stvorila značajnu prednost. Među bjeguncima bio je i hrvatski vozač Fran Miholjević (Team Friuli), a društvo su mu pravili Poljaci Pawel Franczak (Voster ATS Team) i Marceli Boguslawski (HRE Mazowsze Serce Polski), Talijan Mattia Viel (Androni Giocattoli-Sidermec) te Nijemac Tim Oelke (Metalltechnik).


Na prvom prolaznom cilju Slatini nakon 84 kilometra prvi je bio Franczak ispred Viela i Boguslawskog.


No, četiri "World Tour" momčadi koje nastupaju na utrci nisu dopustile da prednost petorice bjegunaca previše naraste, maksimalna razlika bila je 4:45 minuta.


Pedesetak kilometara prije cilja iz vodeće skupine izdvojio se Boguslawski koji je uoči jedinog uspona na etapi u Ludbreškim Vinogradima imao minutu prednosti u odnosu na svoje dotadašnje suradnike u bijegu. Do vrha uspona Boguslawskom je ostalo 15 sekundi prednosti ispred drugog Miholjevića i trećeg Franczaka, pa je on postao prvi nositelj zelene majice na ovogodišnjem CRO Raceu.

Galerija
Utrka je startala u Osijeku, Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
CRO Race startao je u Osijeku, Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Na spustu prema Ludbregu Miholjević je dostigao i prestigao Boguslawskog te prvi prošo prolaznim ciljem u Ludbregu. Očekivano, ubrzo nakon drugog prlaznog cilja, 28 kilometara prije finiša u Varaždinu peloton je uhvaio i posljednja dva bjegunca koji su proveli više od 200 kilometara na čelu utrke.


- Momčadski plan za ovu etapu bio je pokušavati ubaciti se u neki bijeg. Ja sam bio prvi koji je pokušao i taj bijeg je odmah i uspio, rekao je 19-godišnji Miholjević koji dosada niti na treningu nije svladavao ovako dugačku dionicu kakvu je imao u utorak.


Nakon što je uhvaćen originalni bijeg, iz glavne skupine izdvojila su se dva vozača Euskaltela, Xabier Azparren i Luis Angel Mate, oni su se uspjeli održati ispred pelotona sve do osam kilometara prije cilja kada su "progutani".


Najbolje plasirani hrvatski biciklist bio je Josip Rumac koji je etapu završio na 14. mjestu, a mladi Fran Miholjević izvrsno je odradio prvu etapu, bio je prvi na bonifikacijskom sprintu i drugi na brdskom prolaznom cilju, a etapu je završio na 54. mjestu.


U srijedu će se voziti druga etapa od Slunja do Otočca u dužini od 187 kilometara.

Rezultati 1. etape biciklističke utrke CRO Race:


1. Phil BAUHAUS TBV 5h52'06''

2. Olav KOOIJ* TJV

3. Kristoffer HALVORSEN UXT

4. Antonio ANGULO SAMPEDRO ANTONIO EUS

5. Mick VAN DIJKE* TJV

6. Itamar EINHORN ISN

7. Michel ASCHENBRENNER* PUS

8. Sanz Gotzon MARTIN EUS

9. Milan MENTEN BWB

10. David PER ADR svi u vrremenu pobjednika


UKUPNO:


1. Phil BAUHAUS TBV 5h51'56''

2. Olav KOOIJ* TJV +4''

3. Kristoffer HALVORSEN UXT +5''

4. Markus HOELGAARD UXT +7''

5. Fran MIHOLJEVIĆ* CTF

6. Marceli BOGUSLAWSKI MSP

7. Pawel FRANCZAK VOS

8. Anders SKAARSETH UXT +8''

9. Stephen WILLIAMS TBV +9''

10. Antonio ANGULO SAMPEDRO ANTONIO EUS +10''

RASPORED ETAPA:

28. rujna, 1. etapa: Osijek - Varaždin (237km)

29. rujna, 2. etapa: Slunj - Otočac (187km)

30. rujna, 3. etapa: Primošten - Makarska (167km)

1. listopada, 4. etapa: Zadar - Crikvenica (197km)

2. listopada, 5. etapa: Rabac/Labin - Opatija (137.5km)

3. listopada, 6. etapa: Samobor - Zagreb (156.5km)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!