13:35 / 11.02.2021.

Autor: I.Ž.K./Hina

Čelni čovjek Igara u Tokiju povlači se zbog seksističkog komentara?

Yoshiro Mori

Yoshiro Mori

Foto: Takashi Aoyama / Pool via REUTERS//File Photo

Predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju 2020 Yoshiro Mori (83) dat će ostavku zbog seksističke primjedbe koja je izazvala veliko negodovanje u javnosti, tvrdi Reuters, pozivajući se na dva neovisna izvora.

Bivši japanski premijer je ustvrdio da "žene previše razgovaraju" na sastanku Japanskog olimpijskog odbora početkom ovog mjeseca, pokrenuvši oluju kritika u zemlji i inozemstvu. Pritisnut tada na to misli li stvarno da žene previše razgovaraju, Mori je rekao: - U posljednje vrijeme toliko ne slušam žene, pa ne znam.

Mori je povukao komentar o ženama na brzinski sazvanoj konferenciji za novinare 4. veljače, priznajući da je neprikladan i protiv olimpijskog duha, ali tada nije dao ostavku na mjesto čelnog čovjeka Igara.

- Ne mogu dopustiti da se ovaj problem više produžava, rekao je u četvrtak Mori i ponovno se ispričao zbog primjedbe.

Morina ostavka mogla bi stvoriti nove sumnje u održivost održavanja odgođenih Igara ove godine, a izvori navode da će ga zamijeniti bivši predsjednik Japanskog nogometnog saveza i gradonačelnik olimpijskog sela Saburo Kawabuchi.

Kawabuchi (84) je bio u japanskoj nogometnoj reprezentaciji na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine, a bio je čelni čovjek japanskog dijela SP-a 2002.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!