Brkljačić: Kada je počela padati kiša, krug se pretvorio doslovce u staklo

02.08.2021.

21:42

Autor: (N)ippon

Ivana Brkljačić

Ivana Brkljačić

Foto: (N)ippon / HTV

Iza nas je 11. dan Olimpijskih igara u Tokiju. Održana su natjecanja u 21 sportu, a u pet sportova gledali smo i nastupe hrvatskih sportaša. Naši su sportaši i sportašice nastupili u atletici, vaterpolu, hrvanju, streljaštvu i kajaku, s ne baš sjajnim uspjehom. 

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Ivana Brkljačić za HTV-ovu emisiju Nippon izjavila je da su svi željeli da Sandra Perković postigne povijesni uspjeh za hrvatski sport.

- Da je Sandra Perković uspjela, a realno je mogla osvojiti zlatnu medalju, bila bi prva žena u povijesti koja je u kontinuitetu, zaredom osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Meni je jako žao, žao je i svim sportašima i gledateljima, kazala je dodavši kako je najteže u ovom trenutku sigurno ipak Sandri Perković. Poručuje da joj treba čestitati jer je četvrto mjesto u kraljici sportova atletici jako značajno.

- Sandra Perković je još uvijek dovoljno mlada, poznavajući njezin mentalni sklop ona će, više nego ikad, još jače trenirati i pokazati što može, kazala je. 

Zlato je osvojila Amerikanka Valerie Allman koja je već u prvoj seriji bacila 68.98 metara, druga je bila Njemica Kristin Pudenz sa 66.86, dok je broncu osvojila Kubanka Yaime Perez sa 65.72 m, a dodajmo kako je natjecanje obilježio pljusak zbog kojeg je finale prekinuto nakon druge serije na skoro sat vremena.

"Nije se to smjelo dogoditi"

Je li to utjecalo na diskašice? 


- Vidjelo se da su sve ove bacačice koje bacaju na tehniku, a to su i Sandra Perković i Perez i Allman, imale velikih problema nakon prekida s kišom, kazala je Brkljačić.

- Taj krug je i u savršenim uvjetima, kada i ne pada kiša, jako klizav. U trenutku kada je počela padati kiša taj krug se pretvorio doslovce u staklo, kazala je.

Na pitanje zašto je bio sklizak, kaže:

- On je sklizak zbog propusta ljudi koji su trebali voditi brigu o tome kakav je krug. Ja sam već danas spomenula da meni to nije baš logično, da Svjetska atletska federacija nema jedan standard, da je na svim stadionima na svijetu identičan krug i da na treninzima sportaši imaju isti takav krug, gdje mogu trenirati i pod kišom i znati kako se ponašati, kada tenisice promijeniti i td. Ali bacači su suočeni s tim da na svakom stadionu imaju druge uvjete. Meni je jako žao da se sportaši spremaju četiri godine i trebaju pokazati najbolje od sebe na Olimpijskim igrama, kazala je zaključivši - a onda im to onemogući ključna stvar kao što je polje. 

- Nije se takvo nešto smjelo dogoditi, ali što je tu je. Pokazalo se da je Amerikanka odmah sve riješila u prvoj seriji, dodala je, zaključivši da će biti još prlika za medalje.

"Mogla je tražiti opravdanje"

Komentirala je i kako je Perković pokazala svoju sportsku i ljudsku veličinu svojom izjavom nakon finala, kada je rekla da je kriva samo i isključivo ona i da nije trebala ovako ući na natjecanje. 


- Ona je realno imala sve argumente reći da nije imala uvjete, mogla je tražiti opravdanje, i u krugu i u kiši, ali ona je usmjerila sve na sebe, kazala je. 

Što se događa kada sportaš odlazi u sobu, nezadovoljan nastupom?


- Ja mogu iz prve ruke reći kako je nastupiti na Olimpijskim igrama, a da nisi zadovoljan, kazala je dodavši kako su sportaši sebi najveći motivatori i najveći kritičari. 

Emisiju (N)ippon pogledajte na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!