Sandra Perković osvojila četvrto mjesto

02.08.2021.

12:50

Autor: I.L./HRT

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je četvrto mjesto u finalu bacanja diska na Olimpijskim igrama u Tokiju ostavši bez medalje nakon što je osvojila zlato u Londonu i Rio de Janeiru.

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Perković je u Tokiju imala priliku postati prva atletičarka u povijesti koja je na olimpijskim igrama osvojila tri zlatne medalje u jednoj disciplini. Na OI u Londonu 2012. osvojila je zlato sa 69.11 metara, obranila ga je četiri godine poslije u Rio de Janeiru sa 69.21, dok je u Tokiju nažalost, bila četvrta sa 65.01.

Zlato je osvojila Amerikanka Valerie Allman koja je već u prvoj seriji bacila 68.98 metara, druga je bila Njemica Kristin Pudenz sa 66.86, dok je broncu osvojila Kubanka Yaime Perez sa 65.72 m, a dodajmo kako je natjecanje obilježio pljusak zbog kojeg je finale prekinuto nakon druge serije na skoro sat vremena.

Finale je otvorila s hicem od 62.53 metra što je bio peti rezultat prve serije, u drugoj seriji je pogodila mrežu, a onda je uslijedila pauza zbog jakog pljuska koji se srušio na Olimpijski stadion u Tokiju.

Prekid je trajao skoro sat vremena, a Perković se na bacalište vratila s rezultatom 65.01 probivši se na četvrto mjesto.

Nažalost, četvrta serija je donijela slab hitac ispod 60 metara pa je Sandra napravila prijestup, a ni peta serija nije donijela ništa dobroga, pogodila je mrežu. U posljednjem pokušaju bacila je 63.25 što nije bilo dovoljno za odličje.

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Bilo je to Sandrino 13. veliko finale i tek drugo na kojem je ostala bez medalje. Na devet je slavila, a do sada jedino veliko natjecanje na kojem nije osvojila medalju je bilo njezino prvo Svjetsko prvenstvo u Berlinu 2009. godine.

U ženskom disku imali smo još jednu predstavnicu, no Marija Tolj je ostala bez finala za svega četiri centimetara.

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

U posljednjoj, odlučujućoj seriji Perković je bacila disk na 63.25 metara i tako ostala bez medalje. Zauzela je na kraju četvrto mjesto.

Njemica Kristin Pudenz se s 66.86 metara iz pete serije popela na drugo mjesto.

Sandra Perković je u petom pokušaju pogodila mrežu. Imat će još samo jednu priliku da se domogne postolja.

U četvrtom pokušaju Perković je imala problema kod izbacivanja i nije pogodila putanju te je namjerno prestupila.

Perković je imala najbolji rezultat treće serije, jedina je ostvarila hitac preko 65 metara.

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Nastavljeno je natjecanje u disku, a Sandra Perković je nakon prinudne pauze u trećem pokušaju ostvarila zasad svoj najbolji hitac u finalu - 65.01. Perković je popravila plasman za jedno mjesto te je četvrta. Ispred nje su Amerikanka Allman (68.98), Kubanka Perez (65.72) i Njemica Pudenz (65.34).

Organizatori su odlučili nastaviti natjecanje u disku u 14.25.

Perković je zasad peta s rezultatom 62.53. Vodi Amerikanka Valerie Allman koja je u već u prvoj seriji bacila 68.98 metara. Druga je Kubanka Yaime Perez sa 65.72, dok je treća Njemica Kristin Pudenz s rezultatom 65.34. Četvrtu poziciju drži Portugalka Liliana Ca sa 63.93.

Početkom treće serije ipak je prekinuto natjecanje dok se ne poprave uvjeti.

Krajem druge serije počela je padati jaka kiša koja stvara puno problema na bacalištu.

U drugom pokušaju Perković je pobjegao disk preko ruke, nije odradila ni vrtnju na pravi način te je pogodila mrežu. Neuspjeli pokušaj za našu atletičarku.

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Nakon prve serije naša je predstavnica četvrta iza Amerikane Allman (68.98), Kubanke Perez (65.72) i Njemice Pudenz (63.07).

Treće olimpijsko finale Perković je otvorila hicem od 62.53 metra. Tehnički savršen i miran, no nedostajalo je jačine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!