Sandra Perković osvojila četvrto mjesto

02.08.2021.

12:50

Autor: I.L./HRT

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je četvrto mjesto u finalu bacanja diska na Olimpijskim igrama u Tokiju ostavši bez medalje nakon što je osvojila zlato u Londonu i Rio de Janeiru.

#Tokyo2020

#Tokyo2020

Foto: Tokyo 2020 / HRT

Perković je u Tokiju imala priliku postati prva atletičarka u povijesti koja je na olimpijskim igrama osvojila tri zlatne medalje u jednoj disciplini. Na OI u Londonu 2012. osvojila je zlato sa 69.11 metara, obranila ga je četiri godine poslije u Rio de Janeiru sa 69.21, dok je u Tokiju nažalost, bila četvrta sa 65.01.

Zlato je osvojila Amerikanka Valerie Allman koja je već u prvoj seriji bacila 68.98 metara, druga je bila Njemica Kristin Pudenz sa 66.86, dok je broncu osvojila Kubanka Yaime Perez sa 65.72 m, a dodajmo kako je natjecanje obilježio pljusak zbog kojeg je finale prekinuto nakon druge serije na skoro sat vremena.

Finale je otvorila s hicem od 62.53 metra što je bio peti rezultat prve serije, u drugoj seriji je pogodila mrežu, a onda je uslijedila pauza zbog jakog pljuska koji se srušio na Olimpijski stadion u Tokiju.

Prekid je trajao skoro sat vremena, a Perković se na bacalište vratila s rezultatom 65.01 probivši se na četvrto mjesto.

Nažalost, četvrta serija je donijela slab hitac ispod 60 metara pa je Sandra napravila prijestup, a ni peta serija nije donijela ništa dobroga, pogodila je mrežu. U posljednjem pokušaju bacila je 63.25 što nije bilo dovoljno za odličje.

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Bilo je to Sandrino 13. veliko finale i tek drugo na kojem je ostala bez medalje. Na devet je slavila, a do sada jedino veliko natjecanje na kojem nije osvojila medalju je bilo njezino prvo Svjetsko prvenstvo u Berlinu 2009. godine.

U ženskom disku imali smo još jednu predstavnicu, no Marija Tolj je ostala bez finala za svega četiri centimetara.

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

U posljednjoj, odlučujućoj seriji Perković je bacila disk na 63.25 metara i tako ostala bez medalje. Zauzela je na kraju četvrto mjesto.

Njemica Kristin Pudenz se s 66.86 metara iz pete serije popela na drugo mjesto.

Sandra Perković je u petom pokušaju pogodila mrežu. Imat će još samo jednu priliku da se domogne postolja.

U četvrtom pokušaju Perković je imala problema kod izbacivanja i nije pogodila putanju te je namjerno prestupila.

Perković je imala najbolji rezultat treće serije, jedina je ostvarila hitac preko 65 metara.

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Nastavljeno je natjecanje u disku, a Sandra Perković je nakon prinudne pauze u trećem pokušaju ostvarila zasad svoj najbolji hitac u finalu - 65.01. Perković je popravila plasman za jedno mjesto te je četvrta. Ispred nje su Amerikanka Allman (68.98), Kubanka Perez (65.72) i Njemica Pudenz (65.34).

Organizatori su odlučili nastaviti natjecanje u disku u 14.25.

Perković je zasad peta s rezultatom 62.53. Vodi Amerikanka Valerie Allman koja je u već u prvoj seriji bacila 68.98 metara. Druga je Kubanka Yaime Perez sa 65.72, dok je treća Njemica Kristin Pudenz s rezultatom 65.34. Četvrtu poziciju drži Portugalka Liliana Ca sa 63.93.

Početkom treće serije ipak je prekinuto natjecanje dok se ne poprave uvjeti.

Galerija
Sandra Perković, Foto: Aleksandra Szmigiel/REUTERS
Jaka kiša tijekom atletskog natjecanja u Tokiju, Foto: Fabrizio Bensch/REUTERSJaka kiša tijekom atletskog natjecanja u Tokiju, Foto: Andrew Boyers/REUTERS

Krajem druge serije počela je padati jaka kiša koja stvara puno problema na bacalištu.

U drugom pokušaju Perković je pobjegao disk preko ruke, nije odradila ni vrtnju na pravi način te je pogodila mrežu. Neuspjeli pokušaj za našu atletičarku.

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Nakon prve serije naša je predstavnica četvrta iza Amerikane Allman (68.98), Kubanke Perez (65.72) i Njemice Pudenz (63.07).

Treće olimpijsko finale Perković je otvorila hicem od 62.53 metra. Tehnički savršen i miran, no nedostajalo je jačine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!