Skijašice se vratile u Hrvatsku, Kostelić: Kombinacija doživjela kraj kakav ne zaslužuje

11.02.2022.

17:22

Autor: M.Š./HRT

Povratak skijašica iz Pekinga

Povratak skijašica iz Pekinga

Foto: HTV / HRT

Alpske skijašice Leona Popović, Zrinka Ljutić i Andrea Komšić već su se vratile iz Pekinga. Leona se zbog zaraze koronavirusom reprezentaciji u olimpijskom selu priključila kasnije od ostalih. U veleslalomu nije nastupila, a u slalomu je osvojila 23. mjesto. Zrinka Ljutić koja je ujedno nosila hrvatski stijeg na otvaranju Igara, u veleslaomu je bila 28., a u slalomu 25. Andrea Komšić se, nažalost, borila s ozljedom. Iako je nastupila u slalomu, nije uspjela završiti utrku.

Andrea Komšić

Andrea Komšić

Foto: HTV / HRT

U Zračnoj luci "Franjo Tuđman" okupljenim su novinarima dale izjave, zažele su dojmove o svojim nastupima.

- Nažalost, nije bila treća sreća. Dobro sam se fizički osjećala prije Igara, vjerovala sam da mogu, ali ne znam, nažalost svima se događa, dogodilo se na dan utrke, preskočili smo taj veleslalom. Dali smo sve od sebe pripremiti za slalom, na samom me startu jako boljelo, pokazala sam dobru vožnju, ali nisam do kraja uspjela, poručila je Andrea Komšić.

Da smo imali još jedan dan za slalom, bilo bi to puno drugačije, dodaje Komšić, ističući da se nije uspjela vratiti u željenu formu. Povukla je paralelu s nastupima na prethodnim igrama.

- Ponosna sam što sam zastupala Hrvatsku, nažalost, šteta što nisu bile bliže te igre, no sljedeća je Cortina d'Ampezzo, to je tu, zaključuje.

Po prvi puta na olimpijskim igrama nastupila je mlada Zrinka Ljutić. Imala je dva vrlo dobra nastupa, ali sama kaže da nije pokazala svoje najbolje skijanje.

- Na slalomu sam bila bliže tome, iako je i tu bilo dosta grešaka. Solidan rezultat, 25. mjesto. Na veleslalomu se uopće nisam pronašla, možda i na tom snijegu i ovako općenito. Atmosfera je bila jako posebna, jasno mi je zašto svi pričaju o olimpijskim igrama.

Dodaje da će za dva dana biti na utrci u Mariboru, a onda trening i pripreme za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Kanadi.

- Dosta je bilo stresno sve oko korone, polazak u zadnji tren. Na kraju krajeva sam se dobro snašla. Sve u svemu sam zadovoljna, pokazala sam da sam u dosta dobroj formi u drugoj vožnji, samo eto, na kraju sam bila 23, istaknula je Leona Popović.

Iščekivanje oko korone, svaki je dan čekala sve negativne testove, a kada je došla u Kinu dobila je pozitivan test, pa je išla u izolaciju.

- Opet ono neko iščekivanje, bilo je stresno. Izolacija je srećom trajala 1 dan, a potom sam dobila dva negativna testa.

Osvrnula se na slalomsku utrku u cjelini.

- Mikaela Shiffrin, da to je bilo iznenađenje, ali svi znaju da se takve stvari mogu događati na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama, da neki favoriti ne odrade kako su odrađivali prijašnje utrke, dodaje Popović ističući da će se prvo odmoriti, a potom nastaviti s treninzima i podizanjem kondicije za posljednja dva slaloma ovogodišnjeg Svjetskog kupa.

Ivica Kostelić, donio je do sada četiri medalje s olimpijskih natjecanja. On je također podijelio dojmove o nastupu naših.

- Ovo je za mene prvi put bilo da sam boravio u olimpijskom selu. Mogao sam doživjeti selo svakodnevno, nije izgledalo kako je izgledalo na prošlim olimpijskim igrama. Specifični su bili zahtjevi, bilo je rigoroznih zahtjeva, to su sportaši osjetili.

Govoreći o Kinezima da su napravili impresivnu infrastrukturu.

- Takvo nešto je mogla napraviti samo tako jedna moćna zemlja poput Kine, izgraditi ta skijališta, ceste. Ipak, nije bilo olimpijskog duha zbog velikih restrikcija. S restrikcijama su bile dosta ograničene mogućnosti susreta s drugim kulturama, rasama itd.

Ništa ga posebno nije iznenadilo što se tiče rezultata skijaša.

- Kombinacija je doživjela jedan kraj kakav ne zaslužuje, jako mi je žao zbog toga. Veleslalom je bio neodgovarajući, manje od minute. Muški još nisu vozili, možda će to biti još kraće, dodaje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!