Prvi dio hrvatske delegacije u Pekingu, sve ide po planu

27.01.2022.

19:53

Autor: Boris Jelavić/Sport/I.Ž.K./HRT

ZOI počinje 4. veljače

ZOI počinje 4. veljače

Foto: Tyrone Siu / REUTERS

Još je sedam dana do početka Zimskih olimpijskih igara. Samo šest mjeseci nakon što je olimpijski plamen ugašen u Tokiju, Peking spremno i uz brojne restrikcije dočekuje sportaše iz svih krajeva svijeta, među kojima je 11 hrvatskih predstavnika.


Prvi put u povijesti nakon ljetnih Igara, jedan grad ugostit će i Zimske olimpijske igre, 109 događaja, 15 disciplina, sedam sportova, više od tri tisuće sportaša iz cijelog svijeta, 12 lokacija natjecanja raspoređeno je na tri područja, šest ih je u Pekingu - 4 u Zhangjiakouu, te dva u klasteru Yanqing.

Prvi dio hrvatske delegacije već je u Pekingu.

- Tamo je Petra Nosso, moja zamjenica. U tijeku su radnje koji prethode dolasku delegacije. Sve ide prema planu. Ono što mi želimo i molimo Boga je samo da se ne dogodi kako je netko pozitivan. Nadamo se da će biti sve u redu, rekao je Damir Šegota, šef Misije Hrvatskog olimpijskog odbora za ZOI 2022.

- Tamo je apsolutno sve zapečaćeno, nema dodira s ljudima koji su u vanjskom svijetu, pa ni s ljudima koji rade u operativnom dijelu Igara. Oni su isključeni od svojih obitelji. Oni su svi u funkciji Igara. Čuo sam jednu nevjerojatnu brojku da je u cjelokupnu organizaciju uključeno dva milijuna ljudi, koja dovoljno garantira kako se tamo ne bi smio dogoditi nijedan slučaj Covida, dodao je Šegota.

Hrvatska je na Zimskim olimpijskim igrama osvojila ukupno 11 odličja, a upravo 11 predstavnika brani naše boje u Pekingu. Posljednje odličje je ono Ivice Kostelića iz Sočija 2014., a i u Kini su skijaši i Filip Zubčić najbliže postolju.

- Ja mislim da pritisak ne treba stavljati na njega. Svi znamo što je skijanje, pogotovo tehničke discipline koje su izuzetno zahtjevne. Jedna mala pogreška nosi po deset, dvadeset mjesta lošiji plasman. Nadam se kako se to neće dogoditi i da ćemo se sretni vratiti doma, kaže šef Misije HOO-a.

Optimizma ne nedostaje iako je hrvatska delagacija na ovim Zimskim olimpijskim igrama mogla biti i brojnija.

- Da, jedno mjesto je nedostajalo da se bob kvalificira, nisu otišli na Igre, žao mi je. Isto tako Krešo Crnković je najveći tragičar na neki način među putnicima na ove Igre. Od 92 sportaša koji su otišli on je 93. Nije se pomaknula crta ni za jedno mjesto i to mi je izuzetno žao. Zadnji put je bio na Igrama kao skijaški trkač, naš najbolji. Sada smo odlučili da na skijaško trčanje odlaze samo iz njihovog bazičnog sporta tako da Krešo ostaje tu. 31. siječnja kreće ženski skijaški dio alpske reprezentacije, 9.veljače ide muški dio, a svi ostali, a imamo skijaško tračanje, snowboard i brzo klizanje koji će krenuti sada u roku nekoliko dana prema Pekingu, dodao je Šegota.

Prema kineskoj prijestolnici i nadamo se novim rezultatskim iskoracima za hrvatski sport uz temperaturne minuse i negativne testove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!