Osam dana do Igara u Pekingu, različita očekivanja naših olimpijaca

26.01.2022.

19:53

Autor: Ivan Dorian Molnar/Sport/M.Š./HRT

Očekivanja hrvatskih olimpijaca od nastupa u Pekingu

Očekivanja hrvatskih olimpijaca od nastupa u Pekingu

Foto: Fotomontaža / REUTERS/Fabrizio Bensch/HRT

Osam dana ostalo je do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Hrvatsku će predstavljati 11 sportašica i sportaša. Najbrojnija je alpska skijaška reprezentacija, slijede tri nordijska skijaša te uzdanice u brzom klizanju i snowboardu. 

Jedan od kandidata za olimpijsku medalju svakako je sjajni Filip Zubčić, dvije godine zaredom treći veleslalomaš Svjetskog kupa. Ove sezone ostvario je i napredak u slalomu te stigao do postolja. 

- Skijam se dosta dobro, u zadnje sam vrijeme imao dosta bolje rezultate. Tako da očekujem da bi na Olimpijskim igrama stvarno mogao biti u odličnoj formi i vratiti se doma s nekom medaljom. To bi bilo fenomenalno. 

Odličnu sezonu ima najbolja hrvatska skijašica Leona Popović, koja je u slalomu u austrijskom Schladmingu ostvarila najbolji rezultat u karijeri. Osvojila je šesto, a iz Zagreba ima i sedmo mjesto. 

- Približavaju nam se Olimpijske igre, super se osjećam. Naravno da je poseban osjećaj nastupiti na velikim natjecanjima, no nisam si zadala nikakve konkretne ciljeve. Želim se samo dobro odskijati i vjerujem da ću tada biti zadovoljna i rezultatom. 

Alpsku skijašku delegaciju još čine naši predstavnici u Svjetskom kupu: Zrinka Ljutić, Andrea Komšić te Matej Vidović i Samuel Kolega

Tri olimpijske norme Hrvatskoj pripadaju u nordijskom skijanju, skijaši trkači koji će nastupiti u Pekingu su: Marko Skender, Tena Hadžić i Vedrana Malec, kojoj će to biti treće Zimske olimpijske igre.

- Ja možda osobno nisam ušla u sezonu u formi koju smo očekivali i željeli. Što može biti samo dobro jer smo je sada možda uspjeli dići na nivo na kojem treba biti. Svakako ću startati sprint utrku, nju smo nekako polagali najviše nade, tu se nadamo da smo najviše digli formu.

Naša zemlja prvi put imat će i predstavnicu u brzom klizanju na kratke staze. U dvije discipline, na 500 i 1500 metara, boje Hrvatske branit će Valentina Aščić.

- Baš zato što sam prvi puta, nekakvi možda moji skromni ciljevi, želim naravno proći prvu rundu i vidjeti što dalje. Bila bih presretna s tim rezultatom.

U disciplinama snowboarda "big air" i "slopestyle" nastupit će 27-godišnja Riječanka Lea Jugovac.

- Moje jedino očekivanje i želja jest da odvozim najbolje što mogu, ono da pokažem svoje najbolje trikove. Što se tiče rezultata, nemam apsolutno nikakvih očekivanja, što se tiče te strane idem bez stresa i ikakvog pritiska.

Nastupe svih hrvatskih predstavnika u Pekingu moći ćete pratiti na programu Hrvatske televizije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!