09:31 / 10.02.2022.

Autor: K.L./HRT/Pekinški dnevnik 2

"Pobjednik plaća piće poraženom, tako da smo mi u hrvatskom curlingu često čašćeni"

Ognjen Golubić

Ognjen Golubić

Foto: HTV / HRT

U emisiji "Pekinški dnevnik 2" gostovao je novinar te voditelj iz "Dobro jutro, Hrvatska" Ognjen Golubić, koji ima curling "u malom prstu" jer je i dopredsjednik Hrvatskog curling saveza i bivši hrvatski reprezentativac.

Ovaj sport jedan je od najbrže rastućih zimskih sportova u svijetu. Je li riječ o šahu na ledu, boćanju ili "onom sportu u kojem se mete"?

- Šah na ledu bio bi nekako najispravniji jer svaki sljedeći potez treba dobro promisliti i jer se s igrom protivnika puno toga može zakomplicirati. Ako niste promislili nekoliko poteza unaprijed, svašta se može dogoditi, objašnjava Golubić.

- Curling je najpopularniji u skandinavskim državama, Kanadi i SAD-u. Amerikanci su prije četiri godine osvojili prvo zlato, ali imaju i puno igrača. Kanada ima preko milijun registriranih igrača, a onda slijede Švedska, Danska, Norveška, oni su nekako najbolji u tom sportu. Velika Britanija se predstavlja na OI, ali igraju ga većinom tamo Škoti, a ne Englezi.

Poseban kodeks vlada u svijetu curlinga....

- Tako je, onaj koji pobijedi, tako je prije bilo, uvijek časti pićem. Tako da smo mi u hrvatskom curlingu često čašćeni, s osmijehom na licu rekao je Golubić.

Prvi klub u Hrvatskoj osnovan je 2001., a od 2004. igraju se nacionalna prvenstva.

- Kako mi nemamo svoj led u Hrvatskoj, sva nacionalna prvenstva, osim jednog, igrana se u inozemstvu. Najčešće smo bili u Bratislavi i Budimpešti, ove godine će prvenstvo Hrvatske biti održano u Brnu, u Češkoj. Snalazimo se kako znamo, uglavnom igramo vani, a ako treniramo, to je na ledenoj površini u Zagrebu, imamo samo jednu, znate kako je, nakon potresa smo ostali bez površine u Domu sportova, tako da treniramo na klizalištu Velesajam. No, to nisu pravi uvjeti za curling. Kad ih trebamo, moramo ići van, objasnio je Golubić.

Samo 10 najboljih iz svijeta sudjeluje na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima u A skupini. Hrvatska je trenutačno u C skupini bori se za povratak u B.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!